Ukrajina želi bivšem suradniku Zelenskog uhićenom u Srbiji suditi za veleizdaju

Foto: Twitter

GENERALNO tužiteljstvo Ukrajine potvrdilo je za Radio Slobodna Europa (RSE) da Ukrajina razmatra obraćanje srpskim vlastima u vezi s Andrijem Naumovim.

Riječ je o bivšem ukrajinskom obavještajcu koji se nalazi u pritvoru u Srbiji. Naumov je uhićen u lipnju na jugu Srbije s jednim Nijemcem, navodno njegovim vozačem, pod sumnjom za pranje novca.

Bivši suradnik Zelenskog

Naumov i Nijemac uhićeni su pri pokušaju prelaska granice sa Sjevernom Makedonijom s više stotina eura i dolara te dijamantima.

"Nadležni organ Ukrajine trenutno razmatra obraćanje nadležnom organu Republike Srbije sa zahtjevom za međunarodnu pravnu pomoć u ovom kaznenom postupku zbog pribavljanja potrebnih informacija i kopija dokumenata", navodi tužiteljstvo u odgovoru na upit RSE.

Naumov je bio bivši suradnik ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog. Više javno tužiteljstvo u Nišu protiv Naumova vodi istragu zbog pranja novca. U ukrajinskom tužiteljstvu se protiv Naumova vodi pretkazneni postupak za veleizdaju.

Nakon njegovog privođenja u Srbiji postavilo se i pitanje eventualnog izručenja. 

Postupak protiv Naumova u Ukrajini

Ukrajinske vlasti priopćile su da je Naumov napustio Ukrajinu 23. veljače, nekoliko sati prije početka ruske invazije. Generalno tužiteljstvo Ukrajine protiv njega vodi istragu od 13. ožujka 2022.

"Dok je Naumov bio na funkciji šefa državnog poduzeća koje osigurava rad zone isključenja nuklearne elektrane Černobil, a kasnije i na rukovodećoj poziciji Službe sigurnosti Ukrajine (SBU), prikupljao je informacije o radu sustava sigurnosti… I druge informacije povjerljive prirode", odgovorili su iz tužiteljstva za RSE.

Prema ukrajinskom kaznenom zakonu, previđena kazna zatvora za veleizdaju iznosi od 12 do 15 godina, s ili bez oduzimanja imovine, navode u tužiteljstvu. Naumov se o navodima o veleizdaji nije izjašnjavao te je ubrzo napustio Ukrajinu.

Nikakav odgovor Srbije

Srpsko ministarstvo pravosuđa, nadležno za izručenje stranih državljana, od 4. srpnja nije odgovorilo na pitanja RSE-a u vezi s eventualnim izručenjem Naumova. 

To pitanje je uređeno Sporazumom o međunarodnoj suradnji u kaznenim stvarima koji su potpisale Ukrajina i Srbija. 

Ministarstvo vanjskih poslova Srbije također nije dalo odgovor na pitanje o Naumovu. To ministarstvo je nadležno za komunikaciju između državnih organa Srbije s državnim organima drugih država.

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.