Ukrajina prestaje izvoziti ruski plin u Europu

Ilustracija: EPA

Ukrajina će na kraju godine obustaviti slanje ruske nafte i plina u Europsku uniju preko svojih cjevovoda jer tada istječe aktualni ugovor i on neće biti obnovljen, rekao je savjetnik ukrajinske vlade.

Mihailo Podoljak, savjetnik predsjednika Volodimira Zelenskog, rekao je u intervjuu za Novini.Live da aktualni ugovor istječe na kraju godine i premda ne može biti jednostrano raskinut, "nema sumnje da će prestati vrijediti 1. siječnja 2025.".

Kijev je spreman transportirati plin iz srednjoazijskih zemalja ili Azerbajdžana u Europu, ali ne iz Rusije kako bi se Moskvi uskratio taj izvor prihoda. Ugovor o tranzitu ruskog plina u Europu preko Ukrajine između Gazproma i Naftogaza istječe 31. prosinca.

Unatoč ruskoj invaziji, koja je počela u veljači 2022., Ukrajinci su ispunjavali odredbe ugovora, dijelom na inzistiranje europskih susjeda, prije svega Mađarske. No ukrajinski čelnici jasno su dali do znanja da ga neće produljiti. Sam Zelenski to je nedavno i ponovio.

Tri zemlje dobivaju naftu preko Družbe

Mađarska, Češka i Slovačka posljednje su zemlje koje dobivaju rusku naftu preko naftovoda Družba. Sjeverni dio naftovoda koji vodi u Njemačku uglavnom je ugašen zbog zapadnih sankcija na rusku naftu.

Prema ruskim medijima, kazahstanska podružnica talijanske energetske kompanije Eni počela je slati naftu iz Kaspijskog jezera preko tog naftovoda u kolovozu. Premda taj kompromis omogućuje Rusiji da ostvaruje prihod od tranzita, ne dopušta joj da prodaje vlastitu naftu Europi, svojem najunosnijem tržištu.

Češka: To nam neće biti problem

Svaki potencijalni prekid opskrbe naftom preko naftovoda Družba kroz Ukrajinu iz Rusije od 2025. godine neće više biti problem za Češku, rekao je izaslanik te zemlje za energetsku sigurnost Vaclav Bartuška.

Odgovarajući na pitanje Reutersa o komentarima pomoćnika ukrajinskog predsjednika Mihaila Podoljaka da bi se tokovi ruske nafte mogli prekinuti od siječnja, Bartuška je rekao da je Ukrajina u prošlosti upozoravala na potencijalni zastoj.

"Nije prvi put, ovaj put možda misle ozbiljno - vidjet ćemo", poručio je Bartuška u tekstualnoj poruci. "Češkoj to nije problem", naveo je. 

Kako bi okončao djelomičnu ovisnost o naftovodu Družba, češki državni operater naftovoda MERO ulaže u povećanje kapaciteta naftovoda TAL od Italije do Njemačke, koji se povezuje s naftovodom IKL, koji opskrbljuje Češku.

Povećani kapacitet od iduće godine bio bi dovoljan za ukupne potrebe dviju rafinerija u zemlji, u vlasništvu poljskog Orlena, i to do osam milijuna tona sirove nafte godišnje. MERO je rekao da planira dostići neovisnost zemlje o ruskoj nafti do početka 2025., no očekuje se da će nadogradnja TAL-a trajati do lipnja 2025.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.