Ukrajina: Rusija je priznala da im treba 5 milijuna vojnika kako bi pobijedili u ratu

Foto: EPA

UKRAJINA tvrdi da Rusija priprema nove mobilizacije kroz koje bi mogli unovačiti milijune vojnika. Djelomična mobilizacija koju je Putin objavio u rujnu službeno završila 31. listopada, no činjenica da uredba o regrutaciji još nije opozvana pokrenula je glasine unutar Rusije se drže otvorene sve opcije.

Oleksij Gromov, dužnosnik Glavnog stožera Oružanih snaga Ukrajine, rekao je na brifingu da je rusko političko vodstvo izdalo dokument pod naslovom "Zaključci rata s NATO-om u Ukrajini". Gromov je rekao da se u dokumentu navode svi problemi ruske vojske, od mana u zapovjednom lancu, nedostatka discipline i zastarjelog oružja.

Rusija negira novu mobilizaciju

"U dokumentu se također navodi da takvog rata nije bilo više od 80 godina, a da bi Rusija postigla pobjedu, brojčani sastav njene vojske trebao bi biti oko 5 milijuna vojnika", rekao je Gromov, a prenijela ukrajinska državna novinska agencija Ukrinform.

To može značiti da bi se sljedeći val mobilizacije i uvođenje izvanrednog stanja u zemlji moglo dogoditi "u bliskoj budućnosti", tvrdi Ukrinfrom. U ruskim oružanim snagama trenutno sudjeluje oko 2 milijuna ljudi, prema Statisti.

Na pitanje kakav bi bio odgovor Ukrajine na suočavanje s većom ruskom vojskom, Gromov je, prema Ukrinfromu, rekao da se takvi "izračuni rade gotovo svakodnevno".

Unatoč tvrdnjama Ukrajine, glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov odbacio je nagađanja o "mobilizaciji zemlje", odgovarajući na navode ruskog portala Pravda.ru, da će Putin do kraja 2022. uputiti apel za mobilizacijom na nacionalnu reviziju.