Ukrajinci imaju tajanstveno oružje, gađa duboko u Rusiju. "Ovo mijenja pravila igre"

Foto: Freepik, Screenshot/Facebook

Rusija je pojačale svoje napade dronovima i raketama dugog dometa, a Ukrajina sad odgovara na sličan način. U ponedjeljak je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski najavio prvu borbenu upotrebu novog ukrajinskog oružja dugog dometa Paljanica. Rekao je da se radi o "raketnom dronu".

Zelenski je naglasio da će se novo oružje koristiti za napade na ruske zrakoplove na tlu prije nego što avioni uspiju poletjeti. Ukrajinci su već koristili ovaj pristup i u nekim slučajevima postigli zapažene uspjehe. Satelitske snimke sugeriraju da je napad dronom na zračnu bazu Marinovka 22. kolovoza uništio i oštetio nekoliko ruskih bombardera.

Je li Paljanica raketa ili dron?

Što se zna o Paljanici? Je li to dron, raketa ili nešto treće? I može li stvarno promijeniti stanje na bojištu?

Paljanica je naziv za tradicionalni ukrajinski kruh koji se peče pod pekom i jedan je od simbola ukrajinskog identiteta. Riječ se na početku rata koristila kao test za otkrivanje ruskih sabotera i infiltratora. Naime, Rusi je teško mogu pravilno izgovoriti jer u materinjem jeziku nemaju sve foneme iz ove riječi.

Naziv oružja naglašava da je to domaće, 100% ukrajinsko oružje, koje, za razliku od ATACMS-a, Storm Shadowa i drugih raketa koje su dostavili saveznici, može gađati ciljeve unutar Rusije bez ograničenja ili dozvole stranih vlada.

Video koji je pratio najavu Zelenskog pokazuje da Paljanica može dosegnuti više od 20 ruskih zračnih baza, što znači da ima domet od najmanje 600 kilometara. To je manje od nekih postojećih ukrajinskih dronova koji imaju domet od 1600 kilometara.

За два з половиною роки повномасштабної війни Росія випустила по Україні близько 10 тисяч ракет різних типів і більш ніж 33 тисячі КАБів. Зупинити атаки на наші міста можна ударами по носіях цього озброєння – російських літаках на військових аеродромах. Вчора відбулось перше успішне бойове застосування нашої нової зброї – української далекобійної ракети-дрона «Паляниця». Розробленої власними силами, щоб знищити наступальний потенціал ворога. Ракет-дронів ставатиме більше, як стало більше наших далекобійних ударних дронів, результати яких ми бачимо майже щодня. —— In the two and a half years of full-scale war, Russia has launched about 10,000 missiles of various types and more than 33,000 glide bombs at Ukraine. Stopping attacks on our cities can be achieved by targeting the carriers of this weaponry—Russian aircraft stationer at military airfields. Yesterday, the first successful combat use of our new weapon—the Ukrainian long-range rocket drone "Palianytsia"—took place. It was designed domestically to destroy the enemy's offensive potential. The number of rocket drones production will grow just like our long-range strike drones production did, whose efficiency we see almost daily.

Objavljuje Володимир Зеленський u Subota, 24. kolovoza 2024.

Detalji poput veličine i brzine Paljanice su tajni, ali objavljeno je da ima motor na turbomlazni pogon. Ukrajinski ministar strateških industrija Oleksandr Kamišin rekao je za Kyiv Post da je novo oružje "i dron i raketa".

Dronom se može daljinski upravljati i on ne mora imati cilj zadan pri lansiranju, za razliku od rakete. Međutim, neke nove rakete mogu u letu promijeniti cilj, zbog čega je granica između raketa i dronova postala nejasna i uglavnom ovisi o proizvođaču. 

Turbomlazni pogon mogao bi značiti da je optimizirana za brze udare, što ima smisla s obzirom na plan da napada avione koji se nalaze na pisti.

Paljanica je napravljena za napad na avione na pisti

Ukrajinski napadi dugog dometa često su ciljali ruske skladišta nafte i plina te rafinerije. Kada napadate takve ciljeve, dron koji leti 160 km/h jednako je učinkovit kao balistička raketa koja dolazi brzinom od 5 maha: cilj je statičan i ne može pobjeći. Zračne baze su drugačije jer iako postoje neki statični objekti, poput skladišta goriva i streljiva, sami zrakoplovi mogu se brzo premjestiti kada je to potrebno.

Navodno je tijekom napada na Marinovku većina ruskih zrakoplova poletjela kada su otkriveni nadolazeći dronovi. Neki nisu uspjeli pobjeći zbog održavanja ili drugih razloga, a napad je također uništio hangare s bombama i drugim streljivom. No brži napadački dronovi ostavljaju manje vremena za reakciju i mogli bi uništiti mnogo više zrakoplova prije nego što se dignu u zrak.

Ključne su jednostavnost i cijena

Pitanje jednostavnosti i cijene proizvodnje je ključno: Paljanica će biti učinkovita samo ako se može proizvoditi u dovoljnim količinama za masovne napade na svaku rusku zračnu bazu unutar dometa.

"Broj proizvodnje raketnih dronova će rasti, baš kao što je rasla proizvodnja naših dronova dugog dometa", izjavio je Zelenski.

U srpnju je Ukrajina prvi put lansirala više napadačkih dronova dugog dometa nego Rusija. U kolovozu su obje strane povećale tempo lansiranja dronova, ali ukrajinski pristup s više mjesta proizvodnje i dizajnom optimiziranim za masovnu proizvodnju mogao bi se pokazati učinkovitijim.

"Ovo će promijeniti pravila igre"

Mihailo Fedorov, ukrajinski ministar tehnologije i vodeća osoba za dronove, rekao je za Associated Press da je sljedeći korak povećanje proizvodnje Paljanice, pokazujući da je i njemu fokus na količini, a ne na nekoliko "čarobnih metaka".

Ukrajina trenutno dnevno proizvodi preko 3000 malih dronova. Pojedinačno oni mogu biti manje učinkoviti od skupog, vrhunskog vojnog hardvera kakav preferira Zapad, ali 30 Paljanice može nanijeti više štete nego jedan, milijun dolara vrijedan ATACMS. I dok se ATACMS može presresti jednom raketom, dio dronova iz masovnog napada će doći do cilja. Naravno, ATACMS nosi puno veći teret, ali, kao što se moglo vidjeli u Marinovki, bojeva glava od 22 kilograma više je nego dovoljna da uništi parkirani zrakoplov ili zapali skladište goriva.

Fedorov kaže da će Paljanica "promijeniti pravila igre". To je izraz koji se često koristi u ovom ratu. No ako ovi dronovi zaista mogu neutralizirati rusku zračnu moć i zaustaviti baražu raketa i kliznih bombi koje se lansiraju iz zraka, onda bi i mogao biti u pravu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.