Ukrajinci imaju velik problem u Bahmutu i s protuofenzivom, pritisak Zapada raste

Foto: Profimedia

ŽELJA predsjednika Volodimira Zelenskog da obrana Bahmuta izdrži do početka velike proljetne ofenzive teško da će se ispuniti. Tek nekoliko ulica i stambenih blokova dijeli ruske snage od potpunog okruženja i zauzimanja Bahmuta. Jedini način da se to spriječi je pokretanje protuofenzive, i to ne na sam grad, nego sa sjevera i juga, kako bi se ruske snage u gradu stavilo u poluokruženje i prisililo ih na povlačenje.

Ukrajinski problem je što prilaze gradu više ne brane vagnerovci, već ruske zračno-desantne snage. Nije da su se ruski padobranci nešto iskazali u ovih više od 400 dana ratovanja u Ukrajini, no oni su još uvijek najbolje što ruska vojska ima. Činjenica da ih rusko zapovjedništvo troši na osvajanje Bahmuta najbolje pokazuje koliku političku težinu ima taj gradić. Tim veću jer već odavno nema nikakav vojni značaj.

U dokumentima se spominje da ofenziva počinje 30.4., ali...

U dokumentima Pentagona, za čije je objavljivanje osumnjičen Jack Teixeira, spominje se i ukrajinska proljetna ofenziva. Njezin naziv - Udarac feniksa - zvuči previše holivudski pa se zaključuje da nije točan ili da je ofenzivu imenovao Zelenski osobno.

Između ostalog, spominje se i da je početak ofenzive planiran 30. travnja. Doduše, skoro svi objavljeni tajni dokumenti napisani su od 27. veljače do 1. ožujka ove godine po tadašnjim podacima i procjenama. Od tada se promijenilo štošta.

Prije svega, Ukrajina nije dobila ni sto od 300 tada obećanih suvremenih zapadnih tenkova. Pripreme za ofenzivu kasne jer još traje doprema važnog naoružanja (recimo, 30 talijanskih samovoznih haubica M109L) ili nije ni krenula (recimo, početak isporuke 100 Leoparda 1)

Velik problem za Ukrajinu je nedostatak streljiva

Znatno veća prepreka za početak ofenzive je nedostatak streljiva, prije svega granata za haubice. Južna Koreja je prije tjedan dana pristala posuditi 500 tisuća granata od 155 mm američkoj vojsci koje će američka vojska iskoristiti kao zamjenu za isti broj granata koje će iz Južne Koreje poslati u Ukrajinu.

Cijele ove godine postupno će Ukrajina južnokorejskoj vojsci vraćati granate kako iz SAD-a budu stizale novoproizvedene. U svakom slučaju, prijevoz 500 tisuća granata iz Južne Koreje do Poljske, pa onda u Ukrajinu traje, unatoč tome što će se obaviti isključivo transportnim avionima.

Povrh toga, tih 500 tisuća granata samo je pola od milijun, koliko je ukrajinski glavni stožer procijenio da im treba za ofenzivu.
Prekjučer objavljene fotografije ukrajinskih borbenih vozila pješaštva M2 Bradley pokazale su novi pikselizirani maskirni uzorak, ali i činjenicu da većini vozila još uvijek nedostaje neka vitalna oprema, kao što su cijevi topova kalibra 25 mm.

Patrioti nemaju ulogu u ofenzivi, oni idu u Kijev

Jučer je objavljena vijest da je Njemačka isporučila prvu bitnicu protuzračnog raketnog sustava Patriot. Zbog načina djelovanja uloga Patriota u ukrajinskoj ofenzivi neće biti velika jer će ga Ukrajinci sasvim sigurno rasporediti u Kijev. Međutim, njegovim dolaskom oslobodit će se drugi PZO raketni sustavi koji su trenutno raspoređeni u Kijevu i oko njega, koji će se onda moći premjestiti bliže bojištu.

Uskoro bi trebala stići i prva bitnica američkih Patriota, a kad u Ukrajinu stigne i prva bitnica francusko-talijanskog PZO sustava ASTER 30 SAMP/T (koji je puno napredniji i od Patriota), ukrajinska protuzračna obrana dobit će dosta napredne mogućnosti djelovanja i protiv balističkih projektila malog i srednjeg dometa. Jedini je problem što tri bitnice ni približno nisu dovoljne da zaštite sve veće ukrajinske gradove.

Pritisak sa Zapada

Prilično nervozne reakcije najviših ukrajinskih dužnosnika posredno pokazuju da postoji nemali pritisak sa Zapada da se ofenziva odgodi kako bi novoformirane brigade dobile dodatno vrijeme za uvježbavanje.

Tako je ukrajinski premijer Denis Šmihalj tijekom nedavnog posjeta Washingtonu morao istovremeno uvjeravati nasrtljive američke novinare da ukrajinska proljetna ofenziva samo što nije počela te da neće krenuti dok razina uvježbanosti ukrajinskih boraca ne bude na, kako je sam rekao, 100 posto.

U svakom slučaju, pripreme za veliku ukrajinsku proljetnu ofenzivu su pri kraju iako se čini da je 30. travnja ipak nerealno postavljen datum. Puno realniji je kraj svibnja ili početak lipnja.

Pročitajte više