Ukrajinski ministar obrane o pokolju nad svojim vojnicima: Bili su upozoreni

Screenshot: X

Ukrajinski ministar obrane Rustem Umerov izvijestio je o rezultatima istrage ruskog raketnog napada u kojem je 3. studenog poginulo najmanje 19 vojnika 128. brdsko-jurišne brigade u Zaporiškoj oblasti, prenosi Ukrajinska Pravda

"Glavni inspektorat ministarstva obrane izvijestio me o rezultatima istrage o okolnostima raketnog napada na 128. brdsko-jurišnu brigadu. Sada znamo što se dogodilo i kako se sve događalo iz minute u minutu. Morali smo znati što je dovelo do tragedije i kako se ona mogla spriječiti", napisao je na društvenim mrežama. 

"Vojnicima je poslan odgovarajući signal"

"Da, stvarno su okupili vojnike u dvorištu da im uruče nagrade. Zanemarena su sva pravila kamuflaže. U blizini je bilo parkirano više od deset automobila. U to vrijeme na nebu je bila ruska izviđačka bespilotna letjelica. Otkrivena je. U cijeloj oblasti izdano je upozorenje na zračnu opasnost", dodao je. 

"Vojnici su upozoreni na sektor u kojem djeluje neprijateljska bespilotna letjelica. Čim je otkriveno lansiranje projektila, poslan im je odgovarajući signal. Na ceremoniji dodjele nisu poduzete sigurnosne mjere. Istraga o ovom slučaju je u tijeku. Konkretno, provodi je Državni istražni ured. Svi odgovorni za ovu tragediju bit će kažnjeni prema zakonu", najavio je. 

Umerov tvrdi kako je naložio Glavnom stožeru Oružanih snaga Ukrajine da provjeri provedbu sigurnosnih protokola u svim jedinicama. "Apeliram na sve zapovjednike odgovorne za sigurnost vojnika: zanemarivanje osnovnih sigurnosnih mjera je nedopustivo", poručio je. 

Brigada potvrdila smrt 19 svojih vojnika

Ranije su ukrajinski i ruski mediji izvijestili da je Rusija 3. studenoga u 10 sati napala skupinu vojnika 128. brdsko-jurišne brigade u selu na prvoj liniji u Zaporiškoj oblasti. Tada je objavljeno da bi moglo biti ubijeno više od 20 vojnika. Vojnici su se navodno okupili na jednom mjestu radi dodjele nagrada u čast Dana ukrajinskih raketnih snaga i topništva.

128. brdsko-jurišna brigada, koja ima sjedište u Zakarpatskoj oblasti, potvrdila je smrt 19 vojnika. Umerov je sljedećeg dana naložio Glavnom inspektoratu ministarstva obrane da provede potpunu istragu tragedije. U Zakarpatskoj oblasti proglašena je trodnevna žalost zbog masovne pogibije vojnika.

Predsjednik Volodimir Zelenski izjavio je da se tragedija mogla spriječiti. Naglasio je da je u tijeku istraga kako bi se obiteljima poginulih vojnika i ukrajinskom društvu pružili iskreni odgovori o tome kako je došlo do tragedije i čije su naredbe bile pogrešne.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.