Prijavljen Vigilare. "Knjižili su prihod od 4.9 milijuna kn, a na račun im sjelo 19"

Foto: Zeljko Hladika/PIXSELL

Upravitelj zaklade Solidarna Ivan Blažević prijavio je ultrakatoličku zakladu Vigilare Ministarstvu financija, Financijskoj inspekciji, Državnom inspektoratu i Poreznoj upravi prijavu sumnje na financijske nepravilnosti.

Vigilare prijavljen za financijske malverzacije: "Prijavili su prihod od 4.9 milijuna kuna, a na račun im je sjelo 19 milijuna"

Kazao je da se iz podataka vidi da novac koji je sjedao na račune Vigilarea godinama nije knjižen kao prihod, a da novac koji je odlazio s računa nije knjižen kao rashod. 

"Kada se usporede iznosi u stavkama "Prihodi" te "Ukupni priljevi na novčane račune i blagajne” vidi se godišnja razlika od 10 do 15 milijuna kuna, odnosno 1.3 do 2 milijuna eura, ovisno o godini. Kada se zbroje sve razlike u izvještajima od 2019. do 2024. radi se o ukupnoj razlici od 56.345.725 kuna, tj 7.478.362 eura, poručio je i dodao da je "dodatno vidljiva diskrepancija u stavkama 'Rashodi' i 'Ukupni odljevi s novčanih računa i blagajni' koja također iznosi desetke milijuna kuna, odnosno nekoliko milijuna eura". 

"Ovim je vidljivo da novčana sredstva koja su sjela na bankovne račune Zaklade Vigilare nisu kroz nekoliko godina knjižene kao prihod, niti je odljev sa računa knjižen kao rashod što stvara sumnju u nekoliko prekršaja i kaznenih djela", poručio je Blažević. 

Medijima je dostavio potvrdu Porezne uprave da je prijava zaprimljena. 

O ovome je bilo riječi i na jučerašnjem okrugom stolu u saboru koji je organizirao Možemo. Blažević je tada kazao kako "postoje sumnje u financiranje Zaklade Vigilare koja radi u Hrvatskoj jer postoje diskrepancije u financijskim izvještajima vezanim za prihode i priljeve, gdje je, primjerice, 2022. proknjižen prihod od 4.9 milijuna kuna, a na račun im je sjelo 19 milijuna".

Vigilare: To je puko nestručno nagađanje

Iz Vigilarea su danas popodne poslali svoj odgovor.

Vigilare je poručio da informacije koje je iznio Blažević "predstavljaju puko nestručno nagađanje jer su priljevi i prihodi, kao i rashodi i odljevi, sasvim različite računovodstvene kategorije među kojima na godišnjoj razini mogu biti značajne (legitimne i legalne) razlike.

"Zaklada Vigilare ovim putem koristi priliku kako bi naglasila da je svoje zakladničke, poslovne i računovodstvene obveze uvijek uredno ispunjavala te isto tako uredno objavljivala financijska izvješća u javnim registrima", dodaje se u odgovoru koji potpisuje predsjednik Zaklade John Vice Batarelo.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.