Umirovljenici o haraču: Ustavni sud je dao podršku bogaćenju bogatih i potonuću siromašnih u još veću bijedu

"KAO LEGALISTI moramo prihvatiti odluku Ustavnog suda koji kako se u obrazloženju kaže, ne smatra da je harač nezakonito uvedeni namet građanima Hrvatske. Ako čak i jeste uveden dijelom kako stoji u obrazloženju Ustavnog suda da bi se omogućilo nesmetano funkcioniranje države u krizi onda se nameće i sasvim logično pitanje odgovornosti vodstva te iste države za krizu koju su sami uzrokovali isključivo svojom (ne)sposobnošću. Izvanredni parlamentarni izbori su u svijetu sasvim logično i uobičajeno rješenje kada se Vlada nađe u situaciji da nije u stanju riješiti probleme sa kojima je suočena. Uvoditi namete građanima samo da bi se preglomazni i nefunkcionalni državni aparat održao jeste uz dokaz o nesposobnosti iznalaženja izlaza iz krize ujedno i dokaz potpune socijalne neosjetljivosti cijele vladajuće strukture", izvijestila je Stranka umirovljenika (SU).

"Tvrditi pak da je uvedeni harač u kontekstu kriznih mjera argument koji ide u prilog tezi da ih je Vlada uvela i kako bi osigurala zaštitu najugroženijih jer je temeljem tih mjera došlo i do zamrzavanja mirovina uz istovremeni pad cijena, je biser koji će zasigurno mnogi umirovljenici često prepričavati kao zgodnu anegdotu. Ova odluka Ustavnog suda potvrđuje i strah hrvatskih građana koji potpuno jasno vide da ovakvim ponašanjem Vlade uz potporu ustavnog suda bogatiji mogu postati još samo bogatiji, a siromašniji će još više tonuti u bijedu. Ako se na mirovine od 3.000 kuna može uzeti nekoliko postotaka i to smatrati pravičnim i zakonitim onda se isto tako i po toj logici `pravičnosti i zakonitosti` može uzeti sve i doslovno svima onaj dio primanja koji je veći od iznosa dostatnog za potrošačku košaricu četveročlane obitelji", smatraju umirovljenici.

"Oni koji ne shvaćaju da pravičnost nije niti može biti kada se određeni postotak oduzme onome sa 20.000 kuna i onome koji jedva preživljava sa 3.000 kuna su zreli za smjenu i odlazak sa političke scene. Isto to vrijedi i neke samozvane i prilično nabrekle predstavnike umirovljenika koji su svojim političkim promašajima doprinijeli sadašnjem najlošijem standardu umirovljenika u zadnjih 20 godina. Ako je kriza, a jest, onda bi Vlada i članovi Sabora prvi trebali svoje plaće srezati za 50 posto kako bi osobnim primjerom pokazali građanima da prihvaćaju vlastitu odgovornosti za stanje u kojem jesmo. Sve drugo jest samo licemjerje koje polako postaje klasičan obrazac ponašanja naših vrlih političara", navodi se u dopisu kojeg potpisuje predsjednik SU Lazar Grujić.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.