Umjesto kružnog toka u Kutini šikara, šuta i smeće. "Naše je strpljenje pri kraju"

Foto: FAH

Promet u Kutini godinama je zagušen jer se središtem grada proteže dionica državne ceste DC-45, ove godine trebalo je uređenjem kružnog toka smanjiti nesnosne gužve, no pripremni radovi su stali, a umjesto kružnog toka građani gledaju napušteno gradilište.

Prometni pravac za izlaz na autocestu koriste stanovnici sjevernije od Kutine s područja Garešnice, Grubišnog polja, Daruvara sve do Virovitice. Vrlo je gust promet kamionima koji često stvore čepove na tri tijesna križanja, pa Kutinčani godinama predlažu uređenje kružnih tokova.

Ove godine trebao je biti uređen kružni tok na križanju ulica V. Nazora i Kneza Lj. Posavskog. U neposrednoj blizini desetljećima je bila tvornica namještaja i građevinske stolarije. Vlasnik zemljišta i pogona prije godinu dana prodao ih je investitoru, a zagrebačka tvrtka Retail park Kutina d.o.o. najavila je gradnju trgovačkog centra.

Udovoljeno je zahtjevu investitora pa je promijenjen GUP i DPU Grada Kutine. Srušena je stara stolarija, brijačnica i nekoliko obiteljskih kuća. S Hrvatskim cestama dogovoreno je uređenje kružnog toka kako bi se olakšao pristup trgovinama u centru. 

Počeli su pripremni radovi, no onda je, bez objašnjenja, sve stalo.

Napušteno gradilište prošlog se ljeta pretvorilo u plantažu ambrozije koja je ozbiljno ugrožavala zdravlje građana Kutine. Nakon pritiska javnosti gradilište je uređeno te je počeo odvoz građevinskog materijala, što traje do danas.

Gradonačelnik: Naše je strpljenje pri kraju

Gradonačelnik Kutine Zlatko Babić na sjednicama Gradskog vijeća često je odgovarao na pitanja vijećnika o tom problemu, a odgovor je uvijek bio isti - utvrdilo se kako je tlo nestabilno zbog blizine rijeke Kutinice pa investitor traži rješenja.

Obećali su da će odvesti šutu i otpad te urediti gradilište kako ne bi ostavljalo ružnu sliku s obzirom na brojne putnike u tranzitnom prometu, rekao je Babić da bi nedavno poručio kako su u Gradu Kutini "pri kraju sa strpljenjem".

Na zahtjev Grada gradilište je uređeno, izašli smo im ususret, udovoljili smo svim njihovim zahtjevima. Zapreka za početak gradnje više nema, ali investitor još nije podnio zahtjev za izdavanje građevinske dozvole, kazao je.

Zbog zastoja u početku gradnje trgovačkog centra na čekanju je i početak gradnje kružnog toka. Iz Hrvatskih cesta su izvijestili da je za rekonstrukciju križanja sklopljen sporazum s Gradom, te je ishođena građevinska dozvola.

Rebalansom plana nabave predviđeno je raspisivanje javnog natječaja za radove i nadzor, a procijenjena vrijednost radova iznosi 700.000 eura, navode iz Hrvatskih cesta i dodaju kako je u skladu s prostorno-planskom dokumentacijom planirana izgradnja obilaznice oko Kutine.

O toj se obilazni u Kutini priča od početka rada Petrokemije 1969. godine, no u proteklih 55 godina samo je uoči lokalnih izbora 2017. napravljeno 1200 metara obilaznice koja završava kružnim tokom.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.