Umjetnici pisali Vučiću. Mole ga da ne izruči njihovog kolegu Lukašenku

Screenshot: Facebook

Istaknuti bjeloruski redatelj i kritičar autoritarne vlade u Minsku predao je danas u zgradi Predsjedništva u središtu Beograda pismo koje su potpisale stotine umjetnika, apelirajući da ga se ne izruči u njegovu domovinu gdje bi, kako kaže, mogao biti mučen i ubijen. 

Andrej Hniot uhićen je u listopadu u Srbiji po međunarodnoj tjeralici zbog optužbi za utaju poreza. Prvo je bio u zatvoru prije nego što je stavljen u kućni pritvor tijekom višemjesečne pravne procedure kojom se odlučivalo hoće li biti vraćen u Bjelorusiju. Stan smije napustiti samo jedan sat dnevno i mora nositi narukvicu za praćenje.

Snimao masovne prosvjede protiv Lukašenka

Hniot inzistira na tome da su optužbe izmišljene i da je pravi razlog njegovo kritiziranje predsjednika Aleksandra Lukašenka. Umjetnik je snimao masovne prosvjede protiv Lukašenkova osporavanog reizbora 2020. prije nego što je pobjegao u Srbiju. 

Više od 780 umjetnika iz raznih zemalja, uključujući Srbiju, potpisalo je pismo, nazvano Umjetnici za Andreja, u kojem se navodi kako je redatelj kažnjen zbog svog aktivizma i da bi se čak mogao suočiti sa smrću ako ga vrate u Bjelorusiju.

Među potpisnicama su francuska glumica i predsjednica Europske filmske akademije Juliette Binoche te bjeloruska nobelovka Svetlana Aleksijevič, piše Associated Press.

Vučić se nije oglasio

"Mislim da zasad imam vrlo važne glasove koji se čuju u cijelom svijetu. Moj glas je za sada tih. Nitko me ne sluša. I volio bih možda (da) srpske vlasti čuju te glasove", rekao je Hniot nakon što je ostavio pismo.

Srpski predsjednik Aleksandar Vučić nije odmah reagirao na pismo. Sud je prvobitno donio odluku o izručenju Hniota, ali je Žalbeni sud poništio tu presudu i naložio novo vijećanje. Nije jasno kad će postupak biti dovršen. 

Nekoliko međunarodnih organizacija, uključujući Amnesty International, Odbor za zaštitu novinara i Međunarodnu federaciju za ljudska prava pozvale su Srbiju da ne izruči Hniota. U posljednje četiri godine više od pola milijuna Bjelorusa napustilo je svoju zemlju zbog oštrog obračuna s političkim protivnicima autoritarne vlade.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.