Umjetnom oplodnjom dobivena djeca troje roditelja i bez nasljednih bolesti

U VELIKOJ Britaniji na Sveučilištu Newcastle znanstvenici su umjetnom oplodnjom stvorili embrije koji nose gene dviju žena i jednog muškarca. Prema izjavama znanstvenika, cilj ove tehnike je nada roditeljima da im se djeca rode bez mitohondrijskih bolesti, koje su nasljedne, piše Nature. Defekti na mitohondrijskim genima povezani su s nastankom više desetaka bolesti, među kojima su zatajenje jetre, sljepoća, dijabetes, gluhoća i slabljenje mišića.

Naime, znanstvenici su medicinskim postupkom odstranili jezgre spermija i jajašaca parova te ostavili mitohondrije. Jezgre su stavili u jednu od oplođenih stanica te je i iz te stanice izvađena jezgra, ali je ostao zdrav mitohondrij. Znanstvenik Doug Turnbull kazao je da bi se "ovaj postupak mogao usporediti s promjenom baterija na laptopu jer izvor energije sada funkcionira korektno, a niti jedna informacija nije promijenjena", kazao je.

Znanstvenici su ovom metodom uspjeli stvoriti 80 embrija, ali su ih nakon osam dana uništili jer ta tehnika još uvijek nije zakonita. U Velikoj Britaniji se već nekoliko godina vodi rasprava o prijedlogu zakona kojim bi se stvarali embriji troje roditelja. Mnogi znanstvenici nisu za ovu metodu te kažu da postoje i druge metode kojima se liječe nasljedne bolesti, jer bi ovom metodom dijete imalo dvije majke, a ukupno troje roditelja.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.