Umrla Britanka koja je nedavno priznala kako je 1981. usmrtila teško bolesnog sina

Screenshot: BBC

Umrla je majka koja je nedavno priznala da je svom terminalno bolesnom sinu Hamishu 1981. dala smrtonosnu dozu morfija kako bi okončala njegove patnje. 77-godišnja Antonya Cooper iz Abingdona u Oxfordshireu umrla je tijekom vikenda, priopćila je njezina obitelj.

Antonya je bolovala od neizlječivog raka dojke, gušterače i jetre. "Bila je mirna, bez bolova, kod kuće i okružena svojom obitelji. Bilo je točno onako kako je željela. Živjela je život pod svojim uvjetima i umrla je pod svojim uvjetima", kazala je njezina kći Tabitha.

Antonya je svoje priznanje dala u sklopu nastojanja da se promijeni zakon o potpomognutom umiranju. Radi se o činu koji je nezakonit u Engleskoj. Policija je pokrenula istragu nakon njezinog priznanja. 

"Osjećam da je znao što će se dogoditi"

Njezinom sinu dijagnosticiran je četvrti stadij neuroblastoma, izrazito agresivnog raka koji pogađa uglavnom djecu. Trpio je veliku bol, ispričala je Antonya za BBC. Navela je kako mu je nakon 16 mjeseci liječenja dala veliku dozu morfija kroz Hickmanov kateter, što mu je "tiho okončalo život".

Na pitanje razumije li da potencijalno priznaje ubojstvo, odgovorila je potvrdno. "Ako policija dođe 43 godine nakon što sam dopustila Hamishu da mirno umre, tada ću se morati suočiti s posljedicama. Ali morali bi biti brzi jer i ja umirem", upozorila je. 

Upitali su je vjeruje li da je njezin sin znao da mu ona namjerava okončati život. "Vrlo snažno osjećam da je u trenutku kad mi je rekao da ga boli i pitao me mogu li ukloniti njegovu bol Hamish znao što će se dogoditi", istaknula je. 

Žestoke rasprave oko potpomognutog umiranja

"Ja sam bila njegova majka. On me volio. I ja sam njega voljela te nisam htjela dopustiti da pati. Osjećam da je stvarno znao kamo ide. To je bio pravi potez. Moj sin se suočavao s najstrašnijom patnjom i intenzivnom boli, nisam mu htjela dopustiti da prolazi kroz to", dodala je. 

Objasnila je kako su Hamishova patnja, ali i osobne zdravstvene tegobe, utjecale na njezin stav o potpomognutom umiranju. "Ne dopuštamo našim ljubimcima da pate. Zašto bismo to činili ljudima", zapitala se. 

Borci za takozvano "pravo na smrt" smatraju kako bi ljudi trebali moći birati kada i kako umrijeti da izbjegnu patnju. Kritičari odgovaraju kako bi promjena zakona "izvršila pritisak na ranjive ljude da okončaju svoje živote" zbog straha da će biti financijski ili emocionalni teret.
 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.