Umrla sljedbenica zloglasnog Charlesa Mansona, godinama se skrivala od javnosti

Foto: EPA/Real crime

Krajem siječnja je preminula Linda Kasabian, žena zbog čijeg su svjedočenja osuđeni Charles Manson i nekoliko njegovih sljedbenika i pripadnika zloglasnog kulta. Kasabian je preminula 21. siječnja u bolnici u Tacomi, a tijelo joj je kremirano. Za sada nije poznat uzrok smrti. Umrla je sa 73 godine.

Kasabian je bila sljedbenica Mansonovog kulta, a tijekom suđenja 1970.-1971. je dobila imunitet u zamjenu za svjedočenje protiv Mansona. Sudjelovala je u ubojstvima koje su počinili članovi kulta koji su 1969. masakrirali 7 ljudi u Los Angelesu, piše TMZ

Svjedočila je kako je Charles "Tex" Watson odvezao Patriciju Krenwinkel, Susan Atkins i nju do kuće poznatog redatelja Romana Polanskog te da su Tex, Krenwinkel i Atkins pucali i izboli petero ljudi, uključujući trudnu suprugu Polanskog, Sharon Tate. Kazala je da je promatrala što se događalo, ali da ona osobno nije nikome nanijela ozljede.

Kasabianino svjedočenje zapečatilo je sudbinu Mansona i njegovih sljedbenika, svi su osuđeni za ubojstva i dobili doživotne kazne. Manson je zbog zdravstvenih problema umro u zatvoru kada je imao 83 godine. Bio je osuđen za devet ubojstava. Kasabian je nakon suđenja promijenila prezime i skrivala se od očiju javnosti, samo je u rijetkim prilikama dala intervju.

Kult Charlesa Masona

Manson je krajem 60-ih godina naredio svojim sljedbenicima da nasumce ubijaju stanovnike bogatih bijelih četvrti Los Angelesa, u nadi da će pokrenuti apokaliptički rasni rat. Njegova sljedba počinila je najmanje devet umorstava. No svijet je najviše šokiralo bezdušno nasilje 9. i 10. kolovoza 1969. kad je ubijeno sedam osoba.

Među žrtvama je bila Sharon Tate (26) koja je bila trudna osam i pol mjeseci. Po Mansonovoj naredbi, koji nije bio prisutan zločinu, jedna od njegovih sljedbenica, Susan Atkins, počinila je ubojstvo. Potom je glumičinom krvlju napisala riječ "Pig" (svinja) na ulazna vrata.

U kući Sharon Tate ubijene su još četiri osobe, koje su se ondje našle kao gosti. Istoga dana u svome su domu brutalno ubijeni vlasnici lanca trgovina Leno i Rosemary LaBianca.

Mansona su na suđenju opisali kao usamljena luđaka s impresivnom sposobnošću uvjeravanja. Na čelu je imao istetoviranu nacističku svastiku. Nikada nije pokazao kajanje i osuđen je 1971. na smrtnu kaznu uz još četiri svoja sljedbenika. Kazne će se kasnije pretvoriti u doživotni zatvor.

"Čitav život proveo sam u zatvoru pa se tu osjećam kao kod kuće"

Mason je rođen 12. studenoga 1934. u Cincinnatiju, u Ohiju. Rodila ga je 16-godišnja tinejdžerica, a oca nije nikada upoznao. Djetinjstvo mu je bilo kaotično. Kao adolescent smješten je u popravni dom gdje je postao još veći delinkvent. Godine 1955., u svojoj 21. godini, osuđen je na pet godina zatvora zbog krađe automobila.

Pokušao se srediti vjenčanjem s Rosalie Willis, ali je ponovo završio u zatvoru zbog krađe. Oslobođen je ranije zbog dobrog vladanja, ali za kratko. Nastavio se baviti kriminalom. "Čitav život proveo sam u zatvoru pa se tu osjećam kao kod kuće. Koliko sam dugo u zatvoru? Trideset četiri godine", rekao je u intervjuu 1981.

Mansonov kult: Naivne i odane žene rađale su djecu "reinkarnaciji Krista"

Godine 1967. čak je tražio da ostane iza rešetaka, no zahtjev mu je odbijen. U tom trenutku, usred razdoblja hippie pokreta, oduševljen Beatlesima osniva svoj kult koji zove "obitelj", inspiriran pjesmama slavne grupe. Komuna Charlesa Mansona, sastavljena prvenstveno od naivnih i odanih žena, živjela je na rubu društva.

Smatrajući se reinkarnacijom Krista, Charles Manson je ondje potajice pripremao niz ubojstava kako bi izazvao borbu između bijelaca i Afroamerikanaca nazvanu "Helter Skelter", prema pjesmi Beatlesa. Planirao je bjelačku pobjedu s njime na čelu. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.