Umrla zviždačica koja je otkrila skandal s HIV-om i spasila tisuće života u Kini

Ilustracija: 123rf

SHUPING Wang, kineska zviždačica koja je otkrila epidemije HIV-a i hepatitisa u središnjoj Kini 1990-ih godina i time spasila tisuće života, umrla je u dobi od 59 godina. 

Zbog svog aktivizma ostala je bez posla i bila napadnuta, dok je klinika kojoj je bila na čelu bila izložena vandalizmu, javlja BBC

Umrla je u SAD-u, u saveznoj državi Utah, kamo se preselila nakon razotkrivanja spomenutog skandala u Kini. 

Zašto je javno progovorila? 

Wang je 1991. dobila posao u kineskoj provinciji Henan. Zadatak joj je bio skupljati uzorke krvne plazme, budući da su u to vrijeme mnogi mještani prodavali svoju krv bankama krvi kojima je upravljala vlada.

Nije joj trebalo mnogo vremena da uoči brojne nepravilnosti u njihovom radu, odnosno, činjenicu da su mnogi od darivatelja krvi bili zaraženi hepatitisom C. 

Kolege koji su joj bili nadređeni odbili su njen zahtjev za promjenu prakse skupljanja plazme, tvrdeći da će to samo povećati troškove. 

Nakon što je slučaj prijavila kineskom ministarstvu zdravstva, kineska vlada donijela je odluku koja je od svih darivatelja krvi tražila testiranje na hepatitis C. 

Wang je prijava, međutim, koštala radnog mjesta. 

Nakon što se zaposlila u lokalnom zdravstvenom uredu, 1995. je razotkrila novi skandal kada je otkrila darivatelja krvi koji je bio HIV pozitivan, no svejedno je mogao prodavati svoju krv. 

Ponovno suočena s odbijanjem od strane kolega, odlučila je preuzeti stvar u svoje ruke. Testirala je 400 nasumično odabranih uzoraka krvi i otkrila da je 13 posto bilo zaraženo HIV-om. 

Čovjek kojega je opisala kao "umirovljenog čelnika zdravstvenog ureda" tada je došao u njenu kliniku i uništio svu laboratorijsku opremu, pritom udarivši Wang palicom. 

"Nisam muškarac. Žena sam" 

Nakon otkrivanja velikog skandala 1996. centri za skupljanje plazme i krvi diljem Kine bili su zatvoreni, a nakon ponovnog otvaranja testiranje na HIV postalo je obvezno. 

"Bila sam zadovoljna jer je moj rad pomogao siromašnima", rekla je tada.

Drugi, međutim, nisu bili zadovoljni. Na zdravstvenoj konferenciji održanoj kasnije te godine visoko rangirani dužnosnik požalio se riječima: "Tko je tip koji se središnjoj vladi usudio prijaviti epidemiju HIV u svom lokalnom kliničkom centru?"

Wang je tada ustala i rekla: "Ja nisam muškarac, ja sam žena i ja sam ta koja je podnijela prijavu". 

Zdravstveni dužnosnici su joj nedugo nakon toga rekli da treba prestati sa svojim radom, a i njen muž, koji je radio za ministarstvo zdravstva, naišao je na žestoke kritike svojih kolega. 

Njihov brak se u konačnici raspao, nakon čega se Wang 2001. preselila u SAD i počela raditi na medicinskom fakultetu Sveučilišta u Salt Lake Cityju. 

U čast Wang i njenom medicinskom radu koji je spasio mnoge živote napisana je drama "Kralj palače pakla" koja je u rujnu imala svoj debi na kazališnoj sceni u Londonu, no s druge bila žestoko kritizirana u Kini. 

"To što sam javno progovorila o skandalu me stajalo posla, braka i sreće u životu, no pomoglo je spasiti tisuće života", rekla je. 

 

 

 

 

 

 

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.