Umro bivši šef Mossada. 1973. upozoravao da se sprema invazija, ignorirali su ga

Foto: X

Zvi Zamir, bivši ravnatelj Mossada čije je upozorenje da Egipat i Sirija planiraju napasti Izrael 1973. izraelska vlada ignorirala, umro je u dobi od 98 godina, prenosi Reuters.

Zamirovu smrt objavio je Mossad, koji je on vodio od 1968. do 1974. Bivši vojni general Zamir stajao je i iza izraelskih atentata na palestinske zapovjednike odgovorne za pokolj izraelskih sportaša na Olimpijadi u Münchenu 1972.

Imao informaciju od doušnika da se sprema napad

"Njegov doprinos izraelskoj sigurnosti pamtit će se još dugo", ocijenio je izraelski ministar obrane Yoav Gallant na X-u, bivšem Twitteru. Zamir je bio na čelu Mossada kada su Sirija i Egipat napali Izrael 6. listopada 1973.  

Kasnije je ogorčeno rekao kako mu je doušnik javio da Kairo i Damask planiraju iznenadnu ofenzivu u listopadu 1973. No izraelska vojno-obavještajna služba smatrala je to varkom i vlada zbog toga nije unaprijed proglasila punu mobilizaciju, rekao je.

Nekoliko sati nakon dojave egipatske i sirijske snage napale su Izrael i pregazile izraelske linije. Jomkipurski rat trajao je do 25. listopada 1973.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.