Umro čovjek iz Zagreba koji je živio u očajnim i nehumanim uvjetima

UMRO je muškarac iz Zagreba koji je prije nekoliko mjeseci postao poznat široj javnosti zbog nehumanih uvjeta u kojima je živio.

61-godišnjak s invaliditetom živio je u Zagrebu u kući bez struje i vode, okružen smećem i bez osnovnih uvjeta za život. Zadnjih mjeseci života pogoršalo mu se i psihičko stanje pa više nije bio sposoban brinuti o sebi.

Index su na ovaj slučaj upozorili susjedi. Index je priču objavio u kolovozu. Kako smo naknadno doznali, 19.10. je prebačen u bolnicu Sveti Rafael kod Pakraca. Sutradan je umro. U bolnicu je stigao u jako lošem stanju.

Centar za socijalnu skrb tvrdio da nije znao za čovjeka

Nakon što se priča probila u medijima, Centar za socijalnu skrb tvrdio je da nije znao za slučaj čovjeka.

"Do trenutka obavijesti medija i građana imenovani nije bio korisnik Centra za socijalnu skrb niti smo imali saznanja o potrebi postupanja u odnosu na njega. Nakon zaprimanja obavijesti, ovaj Centar je pokrenuo postupak adekvatnog zbrinjavanja sukladno važećim zakonskim propisima, a nakon što smo pribavili neophodnu suglasnost gospodina Z.P.", odgovorili su nam iz Centra 10. kolovoza.

Međutim, Index je dan ranije razgovarao sa zaposlenicom Centra za socijalnu skrb Novi Zagreb. Ona nam je odbila odgovarati na pitanja, ali je potvrdila da su upoznati sa slučajem. "Ne mogu Vam objasniti situaciju, to je spis od kolegice koja sad nije tu", rekla nam je zaposlenica Centra.

Da je Centar morao znati za uvjete u kojima živi muškarac, kaže i susjeda koja je ranije zvala Centar za socijalnu skrb na Vrapču. Kaže da je dobila socijalnog radnika koji je bio jako neljubazan i pitao ju zašto ga uopće zove kada 61-godišnjak ima skrbnicu.

"Bio je jako odrješit i galamio je, pitao me znam li koliko takvih slučajeva ima u Hrvatskoj. Rekla sam mu da ga zovem da se pronađe rješenje za mog susjeda te da mu mogu proslijediti sve podatke. Poručio mi je da mi nemamo što o tome razgovarati jer on ima skrbnicu.

Rekla sam mu da skrbnica ne brine o njemu, na što mi je on kazao da oni to ne mogu utvrditi", kaže te dodaje da joj je čovjek rekao da se javi Centru za socijalnu skrb u Novom Zagrebu jer je njegovo boravište tamo prijavljeno.