Umro je Budimir Lončar. Našli ga mrtvog u moru

Foto: Zeljko Hladika/PIXSELL

Umro je Budimir Lončar, nekadašnji diplomat. Preminuo je u 101. godini. 

Preminuo je u popodnevnim satima u svom rodnom Preku na Ugljanu.

Kako piše Antena Zadar, Lončar je pronađen mrtav u moru, nakon čega su očevici odmah pozvali hitnu pomoć i policiju. Portal piše da se trenutno ispituju okolnosti događaja i da je Lončar i u 101. godini bio vrlo vitalan. 1. travnja ove godine proslavio je 100. rođendan te je svoje umirovljeničke dane najradije provodio u svojemu rodnom Preku, gdje ga je i zadesila smrt.

Lončar je široj javnosti poznat kao bivši hrvatski i jugoslavenski diplomat, a javnost ga pamti i kao zadnjeg ministra vanjskih poslova bivše države te posebnog izaslanika glavnog tajnika Ujedinjenih naroda za Pokret nesvrstanih. Lončar je bio i savjetnik čak dvojice hrvatskih predsjednika.

Bio je i pripadnik partizanskog pokreta.

Vijest o njegovoj smrti potvrdio je i povjesničar Tvrtko Jakovina, koji se od Lončara oprostio na Facebooku. 

"Budimir Lončar, diplomat, partizan, svjetski državnik, moj prijatelj, preminuo je danas u Preku, mjestu u kojem je rođen 1. travnja 1924", napisao je Jakovina. 

Budimir Loncar, diplomat, partizan, svjetski drzavnik, moj prijatelj, preminuo je danas u Preku, mjestu u kojem je rodjen 1. travnja 1924.

Posted by Tvrtko Jakovina on Sunday, September 1, 2024

Tko je bio Budimir Lončar

Lončar je rođen 1. travnja 1924. godine u Preku na otoku Ugljanu, u tadašnjoj Kraljevini SHS. Bio je aktivan u politici i diplomaciji gotovo sedam desetljeća.

Političku karijeru započeo je kao član Komunističke partije Jugoslavije tijekom Drugog svjetskog rata, nakon čega se usmjerio prema diplomaciji. Od sredine 1950-ih godina je služio u raznim diplomatskim funkcijama u Jugoslaviji, uključujući uloge ambasadora i šefa diplomatskih misija u različitim zemljama.

Njegova najznačajnija diplomatska dužnost bila je ona ministra vanjskih poslova SFRJ od 1987. do 1991. godine, tijekom posljednjih godina postojanja Jugoslavije. 

Lončar je kasnije bio savjetnik predsjednika Republike Hrvatske Stjepana Mesića u dva mandata, od 2000. do 2010. godine, te Ive Josipovića od 2010. do 2015. godine. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.