Umro simbol napada na Nagasaki: "Zapamtite da nuklearno oružje neće spasiti svijet"

Screenshot: Youtube

SUMITERU TANIGUCHI, poštar čija fotografija je postala simbolom patnje nakon atomske bombe u Nagasakiju, preminuo je u dobi od 88 godina.

Sumiteru je bio kandidat za Nobelovu nagradu za mir, a preminuo je od raka na jugu Japana, piše Guardian.

"Na ruci mi je ostala sluzava, izgorena koža"


U vrijeme napada imao je 16 godina i pretrpio je strašne opekotine na leđima, od kojih se godinama liječio. U trenutku kada je na Nagasaki bačena atomska bomba, Sumiteru je vozio svoj bicikl na udaljenosti od 1.8 kilometara od epicentra eksplozije.

"Odjednom, ugledao sam bljesak svjetlosti u duginim bojama koji je stigao odozada, a snažan udar me odbacio na tlo. Kada sam se osvijestio, koža na mojoj lijevoj ruci od ramena do vrhova prstiju je visila poput krpe. Stavio sam ruku na leđa i shvatio da nemam odjeće, a na ruci mi je ostala sluzava, izgorena koža", opisao je na ceremoniji komemoracije za žrtve Nagasakija održanoj 2015. godine.

"Crna tijela, glasovi koji zovu upomoć iz srušenih zgrada, ljudi kojima otpada meso i ispadaju utrobe... Ovo mjesto postalo je more vatre. Bio je to pakao", opisao je potresne trenutke nakon bombardiranja Nagasakija.

Postao je jedan od simbola bombardiranja Nagasakija nakon što ga je jedan američki marinac fotografirao dok se oporavljao u bolnici. Fotografija spaljenog mesa na njegovim leđima obišla je svijet.

"Nuklearno oružje nikada neće spasiti svijet"

Taniguchi se u bolnici liječio tri i pol godine nakon bombardiranja, a nakon što je izašao postao je jedan od najvećih zagovornika protiv nuklearnog oružja te je širom svijeta govorio o svojem iskustvu, piše Guardian.

"Bojim se da ljudi, osobito mladi, gube interes. Želim da nove generacije zapamte kako nuklearno oružje nikada neće spasiti svijet. Vjerovanje da će nas nuklearni kišobran zaštititi je iluzija", poručio je u intervjuu za AFP 2003. godine.

SAD su prvu atomsku bombu bacile na Hirošimu 6. kolovoza 1945. godine, pri čemu je preminulo 140.000 osoba. Među njima su i osobe koje su preživjele samu eksploziju, ali su poslije umrle od posljedica radijacije.

Tri dana kasnije, SAD su bacile bombu na Nagasaki, pri čemu je poginulo 74.000 ljudi.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.