Umro zloglasni masovni ubojica iz JAR-a. Ubijao je isključivo crnce

Screenshot: BBC News Africa/YouTube

Preminuo je Louis van Schoor, osuđeni masovni ubojica iz Južnoafričke Republike. 72-godišnjak je bio u bolnici zbog infekcije noge, a njegova kći je potvrdila kako je umro u četvrtak poslijepodne "zbog komplikacija uzrokovanih sepsom".

Van Schoor, poznat kao "Ubojica iz apartheida", umro je manje od tjedan dana nakon što je BBC objavio rezultate istrage o njegovoj prošlosti. Istraga je otkrila užasne nove detalje o nizu ubojstava koje je izvršio kasnih 1980-ih tijekom posljednjih godina vladavine bijele manjine.

Sestra jedne od njegovih žrtava izjavila je kako se nada da će policija ponovno otvoriti istragu pojedinih slučajeva unatoč njegovoj smrti. U vrijeme kada je rasistički sustav apartheida nametnuo strogu hijerarhiju koja je privilegirala bijele Južnoafrikance, Van Schoor je radio kao privatni zaštitar u obalnom gradu East London.

Policija 32 ubojstva klasificira kao "opravdana ubojstva"

Između 1986. i 1989. ubio je najmanje 39 ljudi. Sve njegove žrtve bile su crne boje kože, a najmlađa je imala samo 12 godina. 1991. je uhićen i proglašen krivim po sedam optužbi za ubojstvo, ali je pušten na uvjetnu slobodu nakon što je odslužio samo 12 godina zatvora.

Najmanje 32 njegova ubojstva policija još uvijek klasificira kao "opravdana ubojstva". Van Schoor je za života tvrdio da su sve njegove žrtve bili kriminalci koje je uhvatio "na djelu". Oslanjao se na zakone iz doba apartheida koji su ljudima davali pravo koristiti smrtonosnu silu protiv uljeza kako bi zadržao svoju nevinost.

Međutim, BBC-jeva istraga pokrenula je ozbiljna pitanja o tim takozvanim "opravdanim" pucnjavama. Van Schoor je svoje aktivnosti opisao kao "uzbudljive", te je iznio niz tvrdnji o umiješanosti policije u njegove aktivnosti. 

Hospitaliziran prije mjesec dana

U Južnoafričkoj Republici nema zastare za ubojstvo i mnogi rođaci žrtava još se uvijek nadaju da će pokrenuti kaznene ili građanske parnice u potrazi za pravdom. Marlene Mvumbi, čijeg je brata Van Schoor ubio 1986., bila je šokirana kada je čula za njegovu iznenadnu smrt.

"Lako se izvukao! Nadam se da će ponovno otvoriti ove slučajeve. Obitelji zaslužuju pravdu. Nemamo ništa, a bol je i dalje jednaka", kazala je. Van Schooru su 2021. godine djelomično amputirane obje noge zbog problema s cirkulacijom.

Hospitaliziran je prije mjesec, u istoj bolnici u kojoj su prije boravile mnoge njegove žrtve. Van Schoorova obitelj navela je da se njegovo stanje naglo pogoršalo nakon što je nastupila sepsa, unatoč naporima bolničkog osoblja.

U svom posljednjem intervjuu za BBC, Van Schoor je zanijekao da je "serijski ubojica" te je istaknuo kako se ne kaje zbog svojih djela. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.