UN: Oko 50 zatvorenika u Iraku moglo bi biti smaknuto bez poštenog suđenja

Ilustracija: EPA

PEDESETAK zatvorenika osuđenih u Iraku za terorizam mogli bi biti pogubljeni u ponedjeljak, upozorava troje UN-ovih stručnjaka ukazujući da osuđenicima nije osigurano pošteno suđenje te pozivaju vladu da odmah prekine ta "masovna smaknuća".

Troje UN-ovih stručnjaka izrazilo je u petak zabrinutost zbog informacija koje govore da bi u ponedjeljak moglo biti pogubljeno pedesetak osuđenika za zločine povezane s terorizmom.

"Iračke vlasti su u listopadu pokrenule val pogubljenja zatvorenika" u glavnom zatvoru u Nasiriji, na jugu zemlje, napisali su u priopćenju u kojemu dodaju da je u listopadu pogubljen 21 zatvorenik, a još toliko 16. studenog.

"Pozivamo iračku vladu da poštuje svoje međunarodne pravne obveze i da odmah otkaže svako planirano pogubljenje zatvorenika", poručuju izvjestitelji, napominjući da su veoma zabrinuti zbog tijeka sudskih postupaka i iznuđivanja priznanja mučenjem.

Oko 4000 zatvorenika u Iraku čeka smrtnu presudu

"Ako se provode sustavno i masovno, samovoljna pogubljenja mogu biti zločin protiv čovječnosti i povući za sobom opću kaznenu odgovornost za svakog državnog službenika umiješanog u takve čine", upozoravaju Nils Melzer, UN-ov izvjestitelj o mučenju, Fionnuala Ni Aolain, izvjestiteljica o ljudskim pravima i temeljnim slobodama u suzbijanju terorizma, i Agnes Callamard, izvjestiteljica o prijekim i samovoljnim smaknućima.

Ujedno ističu da su "sudske postupke vođene u okviru zakona o suzbijanju terorizma obilježile zabrinjavajuće nepravilnosti".

"Optuženicima je često uskraćivano temeljno pravo na odgovarajuću obranu, a njihove tvrdnje da su mučeni i zlostavljani tijekom ispitivanja nisu istražene", dodaju.

Oko 4000 zatvorenika, većinom optuženih za terorizam, čekaju smrtnu presudu u Iraku, a stotine njih bit će "sigurno" pogubljene, rekli su u priopćenju ti neovisni stručnjaci.

Otkad je Irak krajem 2017. proglasio pobjedu nad džihadističkom skupinom Islamskom državom (IS) irački sudovi su izrekli stotine smrtnih kazni.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.