UN potvrđuje da jemenski Huti nisu napali naftne objekte u Saudijskoj Arabiji

Foto: EPA

JEMENSKA pobunjenička skupina Huti nije izvela napad na naftne objekte u Saudijskoj Arabiji u rujnu, navodi se u povjerljivom izvješću UN-ovih nadzornika sankcija Jemenu, prenosi Reuters. 

SAD, europske sile i Saudijska Arabija optužili su Iran za napad 14. rujna na saudijska nafta postrojenja Aramco u Abqaiqu i Khuraisu, odbacivši tvrdnje iranskog saveznika Huta koji su preuzeli odgovornost. Teheran je negirao bilo kakvu umiješanost u napad.

U izvještaju neovisnih UN-ovih stručnjaka Vijeću sigurnosti za sankcije u Jemenu stoji da, iako tvrde suprotno, Huti nisu izveli napade na Abqaiq i Khurais 14. rujna 2019.

Izvještaj je izašao u vrijeme porasta napetosti na Bliskom istoku nakon što su Sjedinjene Države ubile iranskog generala Kasema Sulejmanija u Bagdadu, a Teheran uzvratio raketiranjem američkih vojnih objekata u Iraku.

Napad nije bio s juga

Istražitelji su ustvrdili kako sumnjaju u to da bespilotne letjelice i kopnene rakete koje su korištene u napadu 14. rujna "imaju dovoljan domet da bi bile lansirane s jemenskog teritorija pod nadzorom Huta".

U izvješću se navodi da su Abqaiq i Khurais napadnuti iz smjera sjever-sjeverozapad i sjever-sjeveroistok, "a ne s juga, kao što bi se moglo očekivati u slučaju lansiranja s jemenskog teritorija".

Istražitelji koji nadziru sankcije Jemenu također su naveli kako ne vjeruju da je "to relativno sofisticirano oružje razvijeno i proizvedeno u Jemenu". No pritom nisu imali zadatak utvrditi tko je odgovoran za napad, javlja Reuters.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.