Uskok podigao optužnicu: Glavaševi jataci za podmićivanje sudaca trebali prikupiti 700.000 eura



USKOK je na Županijskom sudu u Zagrebu podigao optužnicu protiv pet osoba koje se tereti za udruživanje za počinjenje kaznenih djela, poticanje na protuzakonito posredovanje i lažni prijavljivanje kaznenog djela.

Iako Uskok u svom priopćenju navodi samo inicijale i godinu rođenja optuženika, jasno je da se radi o saborskom zastupniku HDSSB-a Ivanu Drmiću, direktoru Osijek-Koteksa Dragi Tadiću i njegovoj supruzi Božici, urednici u Glasu Slavonije Sanji Marketić i splitskom poduzetniku Srećku Jurišiću.

Ovu skupinu tereti se da su pokušali podmititi suce Vrhovnog suda kako bi utjecali na presudu Branimiru Glavašu. Prvookrivljeni Tadić tereti se da je tijekom lipnja i srpnja 2010. godine u Zagrebu i Osijeku organizirao i povezao ostale optuženike kako bi pronašao osobe koje bi za novac mogle utjecati na suce Vrhovnog suda.

Marketić i Drmić trebali su prikupiti 700.000 eura, a Tadićeva supruga trebala je koordinirati njihovo zajedničko postupanje, dok su Tadić i Jurišić kontaktirali s više osoba interesirajući se o stanju sudskog postupka protiv Glavaša.

Uskok navodi da je Tadić u srpnju 2010. godine u Zagrebu od jednog poduzetnika u tu svrhu zatražio i dobio 50.000 eura. Novac je preuzeo Jurišić i proslijedio ga za sada nepoznatoj osobi. Jurišić je tijekom srpnja također u više navrata pokušao doći u kontakt s osobom za koju je vjerovao da mu može pomoći u podmićivanju Glavaševih sudaca.

U priopćenju Uskoka stoji i podatak da je 21. srpnja u jednom zagrebačkom kafiću organiziran i sastanak na kojem je Jurišić zatražio od Marketić i Drmića da do 23. srpnja prikupe dodatnih 70.000 eura. Oni su na to pristali i prikupili po 35.000 eura svaki. Taj je novac, u skladu s ranijim dogovorom, preuzeo Jurišić i trebao ga je predati osobi koja im je trebala pomoći da utječu na sudsku presudu.

No, do primopredaje novca nije došlo zato što su Marketić i Drmić odlučili prekinuti svoje daljnje postupanje, o čemu su obavijestili i ostale okrivljenike. Kako bi izbjegli kaznenu odgovornost, Drmić i Marketić su PU osječko-baranjskoj 24. srpnja 2010. godine podnijeli kaznenu prijavu protiv nepoznatog počinitelja, kojeg su teretili za kazneno djelo prevare. Tvrdili su da su prevareni za 70.000 eura koje su predali Jurišiću.

U optužnici je predloženo da se Jurišiću oduzme 70.000 eura koje je, za počinjenje kaznenog djela, 23. srpnja 2010., u Zagrebu, preuzeo od Marketić i Tadića.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.