Uskok podigao optužnicu: U sefu bivšeg direktora HŽ-a pronašli sto tisuća eura i Rolex

USKOK je danas priopćio kako je podigao optužnicu protiv troje hrvatskih državljana i jednog državljanina Srbije zbog počinjenja kaznenih djela udruživanja za počinjenje kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti te prikrivanja protuzakonito dobivenog novca, navodeći samo inicijale osoba. Radi se o bivšem direktoru Hrvatskih željeznica Davorinu Kobaku, bivšem direktoru Željeznica Srbije Vladimiru Vasiljeviću te bivšoj direktorici društva Agit Biserki Robić i komercijalnom direktoru Agita Andriji Sariću.

Optužnicom se Kobak i Robić terete da su se od 2002. do 2008. godine, u Zagrebu, Mostaru, Banjoj Luci i Grazu, u cilju pribavljanja velike nepripadne materijalne koristi, povezali u zajedničko djelovanje radi realizacije kontinuiranog neosnovanog odljeva novca iz društva Agit. Tako su Kobak i Robić kao direktorica društva, radi pribavljanja osobne koristi i koristi drugim pravnim osobama, prikazujući navedeno kao legalni odljev novčanih sredstava, angažirali Sarića i Vasiljevića da kao ovlaštene osobe inozemnih društava otvore u Bosni i Hercegovini i Austriji nerezidentne račune tih društava. Potom su svo četvero u ime tih inozemnih društava ispostavljali fiktivne fakture društvu Agit, koje su Robić i Sarić ovjeravali kao osnovane i nalagali njihovo plaćanje.

Nadalje, okrivljenici su u inozemstvu s računa inozemnih društava podizali tako doznačen novac i zadržavali ga u zajedničku korist. Na opisani način izvršen je neosnovan odljev novca iz društva Agit u iznosu od 3,723.182,61 eura, pri čemu su okrivljenici pribavili  protupravnu imovinsku korist u iznosu od 3,205.864,12 eura, priopćio je Uskok.

U optužnici je protiv Kobaka i Robića predloženo produljenje istražnog zatvora. Prema pisanju Jutarnjeg lista, u Kobakovom sefu policija je pronašla 100 tisuća eura i vrijedan Rolex.

Kobak u veljači 2009. poricao sve optužbe

Kad su se u veljači 2009. godine u hrvatskim medijima prvi put pojavili napisi o malverzacijama unutar HŽ-a, prozvani je Davorin Kobak održao konferenciju za novinare na kojoj je odbacio sve optužbe i najavio podizanje tužbe. "Nisam imao 'robu za trgovati' i nisam ni mogao ponuditi to što mi imputiraju", naglasio je tada Kobak uz napomenu kako ništa nije mogao napraviti bez odobrenja Kalmetinog ministarstva. "Medijski napadi na mene su pokrenuti kako bi se skrenula pozornost s pravih problema u HŽ-u", tvrdio je tada Kobak, koji je smijenjen s mjesta šefa HŽ-a samo dan prije nego što je priča o malverzacijama procurila u medije. Kobak, Sarić i Robić uhićeni su u srpnju 2009. godine.

Pročitajte više