Čehok šokiran optužnicom: Isuse, pa sve te odluke su donijela nadležna gradska tijela



USKOK je, nakon provedene istrage, pred Županijskim sudom u Zagrebu podigao optužnicu protiv bivšeg gradonačelnika Ivana Čehoka, te tajkuna Davora Patafte kao i protiv Tomislava Kezelja, Narcise Huljev i Hrvoja Vojvode te trgovačkih društava T7 Grupa, T7 Vis i Winair zbog počinjenja kaznenih djela udruživanja za počinjenje kaznenih djela, zlouporabe položaja i ovlasti te pomaganja i poticanja na zlouporabu položaja i ovlasti.

Bivši varaždinski gradonačelnik je bio šokiran navodima iz optužnice te je na pitanje o komentaru prvo samo rekao "Isuse". "Nisam pogodovao nikome niti na bilo koji način oštetio grad. Sve su to odluke koje su donesene na nadležnim gradskim tijelima nakon provedene procedure. Naravno da nema nikakvog udruživanja jer s tim osobama nisam bio u bilo kakvom odnosu", nakon što se pribrao kratko je prokomentirao Čehok, piše e-Varaždin.

"Danas svatko svakoga može tužiti"

Varaždinski poduzetnik Davor Patafta je mirnije primio optužnicu te je kazao kako danas svatko svakoga može tužiti, "ali istina se dokazuje na sudu". "Svi ti poslovi koje spominje USKOK su dogovarani i izvedeni apsolutno po zakonu i neće to biti problem i dokazati. Te brojke koje se spominju su pak notorna laž", kazao je Patafta i dodao kako mu je Županijski sud vratio jamstvo od 12 milijuna kuna za izlazak iz pritvora. S jedne strane mu je laknulo zbog podizanja optužnice, jer tijekom istrage nije smio ništa komentirati, dok sada i on ima priliku nešto reći.

"Čovjek se osjeća obespravljeno kada ga se javno sumnjiči i proziva, a ne može se braniti na istovjetan način. Sada se mogu početi braniti pred sumnjama koje su nepravedne i neosnovane. Sve to ne bih govorio da USKOK nije objavio sažetak optužnice na svojim internetskim stranicama. Za mene su sve to navodi koji nemaju nikakve veze s istinom, a iznose koji se navode notorna su laž. Zna se koliko su iznosile obveze Grada Varaždina, a koliko je plaćeno. Matematika je apsolutna kategorija i u svakom trenutku može se utvrditi koliko je plaćeno, a koliko nije. Sve donedavno su neki govorili o šteti većoj od 200 milijuna kuna, a u optužnici se spominje tridesetak milijuna kuna, a na kraju će se vjerujem dokazati da je zapravo oštećena tvrtka T7 VIS", kazao je Patafta u priopćenju za javnost.

Netko će morati platiti štetu koju je pretrpio Patafta

"Nismo se nadali podizanju optužnice, jer smo već tijekom istrage dokazali da nema nikakve protupravno stečene imovinske koristi. Čak i vještaci koje je imenovao USKOK nisu potvrdili njihove teze koje se spominju u optužnici. Tijekom daljnjeg postupka stoga ćemo lako dokazati da nije počinjeno nikakvo kazneno djelo odnosno da nema štete. Jedino je oštećen Davor Patafta ovakvim postupanjem USKOK-a pa će na kraju netko trebati platiti štete koje trpi on osobno kao i tvrtke u njegovom vlasništvu", kazao je Pataftin odvjetnik Ante Madunić.


"Nije me iznenadilo podizanje optužnice, ali navodi iz optužnice sigurno jesu, jer je riječ o neistinama. Ne znam na kojim temeljima počiva tvrdnja da su bili stvoreni preduvjeti za utjecaj Patafte na donošenje odluka kako bi se neosnovano priznala ulaganja Winair-a. Naime Varaždin Airport i danas je u stopostotnom vlasništvu Grada Varaždina, a osobno svojim radom sam pridonijela da je imovina ove tvrtke višestruko vrijednija nego što je bila ranije", kazala je Narcisa Huljev, bivša direktorica Varaždin Airporta.

Bivši varaždinski gradonačelnik i saborski zastupnik HDZ-a Hrvoje Vojvoda, koji je suvlasnik u Ekos Holdingu, iznenađen je što se njegovo ime našlo u optužnici Uskoka. "Uopće se ne mogu snaći u čitavoj priči. Ne znam na temelju kojih informacija, dokumenata i izjava je USKOK došao do zaključaka koji stoje u optužnici. Sumnjiči me se da sam nagovorio gospodu da odustanu od gradnje stanova po POS-u na Banfici iako tamo niti u tom trenutku, a niti danas nije bila moguća gradnja jer zemljište nije okrupnjeno niti je to zemljište predviđeno za gradnju", kazao je Vojvoda. 

O tim poslovima prvi je pisao Index, a tada nam se nakon napisa prijetilo sudskim tužbama.

> Uskok potvrdio pisanje Indexa: Čehok je tri godine pogodovao lokalnom moćniku Patafti

Njima se stavlja na teret da su se, od kraja 2007. do lipnja 2011.godine, u Varaždinu, povezali u zajedničko djelovanje u namjeri pribavljanja znatne nepripadne materijalne koristi trgovačkim društvima u vlasništvu drugookrivljenika Davora Patafte, na štetu Grada Varaždina i pravnih osoba koje su u većinskom vlasništvu Grada Varaždina.

"Prvookrivljenik Ivan Čehok je, prema prethodnom dogovoru s drugookrivljenikom Davorom Pataftom, u navedenom razdoblju u više navrata pogodovao njegovim trgovačkim društvima u zaključivanju poslova s Gradom Varaždinom i pravnim osobama u većinskom vlasništvu Grada Varaždina, i to poslova na zbrinjavanju komunalnog otpada, kupnje zemljišta za program poticane stanogradnje od društava drugookrivljenika Davora Patafte po cijeni znatno većoj od tržišne, te poslova kojim će se  drugookrivljeniku Davoru Patafti omogućiti  preuzimanje upravljanja aerodromom Varaždin", navodi se u optužnici koja je objavljena na službenim stranicama USKOK-a.

I POS-ovi stanovi u igri

Prema USKOK-u Čehok je s Pataftom, a uz pomoć trećeokrivljenika Tomislava Kezelja, direktora trgovačkog društva Varkom, omogućio zaključenje poslova kojima je društvu T7 Vis omogućena gradnja fiksnog postrojenja za mehaničko-biološku obradu otpada na lokaciji Brezje, a za realizaciju tog posla istom društvu omogućio je stjecanje zemljišta na lokaciji Brezje i to kupoprodajom i zamjenom zemljišta u Jalkovcu sa znatno vrednijim gradskim zemljištem u Brezju.


"Nadalje, prvookrivljenik Ivan Čehok je, u dogovoru sa drugookrivljenikom Davorom Pataftom, a uz traženje petookrivljenika Hrvoja Vojvode, osigurao da Grad Varaždin od društava T7 Vis i T7 Grupa, te društva Ekos Holding, kojeg je suvlasnik petookrivljenik Hrvoje Vojvoda, kupi zemljišta za program poticane stanogradnje po cijeni znatno većoj od tržišne, a za što nije postojala suglasnost nadležnog ministarstva niti potreba Grada Varaždina za tolikom izgradnjom POS-ovih stanova. U cilju realizacije navedenog četvrtookrivljenica Narcisa Huljev je, sukladno dogovoru s drugookrivljenikom Davorom Pataftom, od građevinskog vještaka tražila da za potrebe društava T7 Grupa i T7 Vis izrađuje elaborate o procijenjenoj vrijednosti nekretnina koje su navedena društva prodavala i mijenjala s Gradom Varaždinom, na način da u elaboratima navede da je cijena zemljišta znatno veća od tržišne", stoji u optužnici.

Htjeli doći do aerodroma

Čehok je, prema USKOK-u, također pogodovao društvu Winair u zaključivanju poslova kojima će se navedenom društvu omogućiti preuzimanje upravljanja aerodromom Varaždin, te su imenovanjem Huljev predsjednicom Uprave društva Varaždin airport (ranije Zračna luka Varaždin), koje je u 100- postotnom vlasništvu Grada Varaždina, stvoreni preduvjeti za utjecaj Patafte na donošenje odluka o poslovanju navedenog društva te time i neosnovano priznanje ulaganja društva Winair u razvoj aerodroma kojemu je bio cilj da društvo Winair postane većinski vlasnik društva Varaždin airport.


"Prvookrivljenik Ivan Čehok je osiguravao da dogovorene procjene  vrijednosti zemljišta, kao i odluke o sklapanju poslova budu prihvaćene od strane nadležnih tijela Grada Varaždina, čime su  stvorene pretpostavke za zaključivanje ugovora između Grada Varaždina i pravnih osoba u većinskom vlasništvu Grada Varaždina sa trgovačkim društvima drugookrivljenika Davora Patafte, kojima je Grad Varaždin obvezan na plaćanje ukupnog iznosa od 47.721.382,30 kuna, te sa društvom petookrivljenika Hrvoje Vojvode, kojima je Grad Varaždin obvezan na plaćanje iznosa od 1.873.069,40 kuna", navodi se u optužnici.

Na opisani način trgovačkim društvima pod upravom ili u vlasništvu drugookrivljenika Davora Patafte pribavljena je znatna nepripadna materijalna korist u iznosu od najmanje 35.842.702,51 kuna, a Grad Varaždin i pravne osobe u njegovom većinskom vlasništvu oštećene su za najmanje 49.594.451,70 kuna, s obzirom na do sada plaćene iznose društvima drugokrivljenika Davora Patafte od 35.842.702,51 kuna, kao i iznose na čije je plaćanje Grad Varaždin obvezan zaključenjem predmetnih ugovora.

Oduzimanje imovine dok traje postupak

"USKOK će, sukladno Zakonu o oduzimanju imovinske koristi ostvarene kaznenim djelom i prekršajem, tijekom kaznenog postupka predložiti oduzimanje protupravno stečene imovinske koristi od okrivljenika", stoji na kraju optužnice.
 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.