Usporedili smo cijene mobitela i laptopa u Hrvatskoj, Sloveniji i Njemačkoj

Ilustracija: Index/Profimedia

OTKAD je Hrvatska preuzela euro kao službenu valutu u nedjelju, ne smiruju se bijesne reakcije i žestoke rasprave zbog masovnih poskupljenja koja su, izgleda, trgovine, ugostitelji i ostali oportunistički uveli pod izlikom "zaokruživanja" novih cijena.

Na kraju je reagirala i vlada, odnosno premijer Andrej Plenković koji je prozvao dio trgovaca za "čisto profiterstvo, lov u mutnom" i najavio da će "se tome suprotstaviti mjerama vlade" i sankcioniranjem onih koji su podizali cijene. Zanimljivo, on sam je prije uvođenja eura uvjeravao javnost da će rast cijena biti zanemariv, "između 0.2 i 0.3%".

 

Ovdje se, pritom, ne radi samo o slobodnom formiranju cijena na tržištu jer, prema Zakonu o uvođenju eura kao službene valute u Republici Hrvatskoj, proces konverzije kune u euro ne smije rezultirati povećanjem cijena.

>> Ovo su mjesečne plaće u Hrvatskoj u usporedbi sa Slovenijom, Italijom i Njemačkom

Državni inspektorat je priopćio da njihove inspekcijske službe, tržišna, turistička i inspekcija rada, obavljaju pojačane inspekcijske nadzore koji imaju za cilj utvrditi je li došlo do porasta cijena roba i usluga neposredno prije uvođenja eura kao službene valute u Republici Hrvatskoj. 

Sad kad imamo euro, jasno vidimo koliko su kod nas cijene više

Te su inspekcije već zabilježile porast cijena pojedinih proizvoda od 3 do 19% u trgovini, a u uslužnom sektoru od 10 do čak 80%. No ulazak u eurozonu također nam daje priliku da mnogo jednostavnije usporedimo cijene raznih proizvoda i usluga u Hrvatskoj i u ostatku eurozone. 

To smo već napravili s namirnicama, pri čemu se vidjelo da su neke osnovne namirnice jeftinije u Sloveniji, ali mnoge su i skuplje nego u hrvatskim trgovačkim lancima. Sada smo usporedili i neke reprezentativne proizvode iz domene elektronike i bijele tehnike. U usporedbi prosječnih primanja također smo vidjeli da znatno zaostajemo za Slovenijom.

>> Usporedili smo cijene osnovnih namirnica u Hrvatskoj i Sloveniji

Pritom smo za usporedbu opet izabrali Sloveniju, kao susjednu zemlju s kojom smo možda i najbolje usporedivi po životnom standardu od zemalja eurozone, te Njemačku, kao zemlju koja je u mnogočemu koristan orijentir. 

Samsung Galaxy S22 jeftiniji 250 eura u Sloveniji

Kao što se vidi u tablici, uzeli smo deset proizvoda: dva mobitela (Apple iPhone 14 i Samsung Galaxy S22), dva laptopa (HP 250 G9 i Apple MacBook Air Midnight), LED televizor (Samsung 50" Smart LED), jednu igraću konzolu (Sony PlayStation 5), jedan pametni sat (Samsung Galaxy Watch5), jedan hladnjak (Gorenje RK6192AXL4) i jednu perilicu i sušilicu za rublje (Candy CSOW 4855TWE).

Modeli su uglavnom identični, osim tamo gdje ih nije bilo u ponudi pa smo uzeli najsličnije (naznačeno u tablici). Pretragom hrvatskih, slovenskih i njemačkih web-shopova tražili smo i birali najpovoljniju ponudu za dani artikl. Pritom smo se služili specijaliziranim stranicama kao što su ceneje.si i idealo.de.

Troškovi dostave su uglavnom besplatni, a tamo gdje nisu uključili smo ih u konačnu cijenu. Kao što se može vidjeti, isti (ili gotovo isti) modeli elektronike i bijele tehnike jeftiniji su u Njemačkoj i Sloveniji, od prvog do zadnjeg.

U nekim slučajevima ta je razlika zaista drastična - iPhone 14 je, primjerice, jeftiniji čak 232 eura u Njemačkoj, a 119 eura u Sloveniji. Samsung Galaxy S22 je jeftiniji čak 250 eura kod najpovoljnijeg trgovca u Sloveniji, a 256 u Njemačkoj.

>> Što se dogodilo Sloveniji nakon uvođenja eura?

MacBook jeftiniji 378 eura u Njemačkoj

Appleov MacBoook Air Midnight je pak jeftiniji čak 378 eura u Njemačkoj, a 328 eura u Sloveniji. 

U Njemačkoj su također proizvodi u pravilu povoljniji nego u Sloveniji, uz par iznimaka poput Hewlett-Packardovog laptopa 250 G9 koji je 20 eura jeftiniji. S druge strane, Sony PS5 je čak 102 eura jeftiniji u Njemačkoj nego u Sloveniji, iako je u sve tri ponude uključena i igra God of War: Ragnarok.

Razlike su, koliko se vidi iz ove ograničene usporedbe, nešto manje kod bijele tehnike, poput perilica i hladnjaka. 

No, u svakom slučaju, jasno je da hrvatski kupci daleko najgore prolaze u ovoj usporedbi. Hoće li sada, kad smo u eurozoni, doći do određene konvergencije cijena elektronske robe - pojeftinjenja kod hrvatskih trgovaca elektronikom, kao što se dogodilo u Sloveniji nakon uvođenja eura  - vrijeme će pokazati.