Usporedili smo cijene osnovnih namirnica u Hrvatskoj i Sloveniji

Foto: Emica Elvedji/PIXSELL

HRVATSKA se suočava s valom poskupljenja, do kojeg je došlo zbog uvođenja eura odnosno zbog "zaokruživanja" cijena. Društvene mreže pune su primjera brojnih poskupljenja nakon uvođenja eura, bilo da se radi o trgovinama, uslugama poput frizerskih salona ili naplati parkiranja.

Filipović sazvao trgovce zbog poskupljenja

U Ministarstvu gospodarstva jučer je održan sastanak predstavnika trgovačkih lanaca i ministra Davora Filipovića. Tema sastanka bila je podizanje cijena nakon uvođenja eura. Sastanak nije trajao dugo, a predstavnici trgovačkih lanaca otišli su bez riječi.

>> VIDEO Ministar žestoko napao trgovce: Varaju građane, neće im to proći

Ministar Davor Filipović obratio se novinarima nakon sastanka te je žestoko napao trgovačke lance. Kazao je da neopravdano podižu cijene i da pokušavaju prevariti građane.

 

"Razgovarali smo s predstavnicima trgovačkih lanaca o stalnom rastu cijena hrane i pića te konverziji kune u euro. Naime, inflacija je 13.5 posto. Kad pogledate tu strukturu, na nju najviše utječe porast cijena koji se odnosi na hranu i bezalkoholna pića", rekao je Filipović.

"Trgovački lanci iz mjeseca u mjesec dižu cijene. I sad, u ovoj situaciji s eurom, dižu cijene i pokušavaju varati građane. To im neće proći", rekao je.

Iz HUP Udruge trgovine danas su poručili da su neugodno iznenađeni i šokirani prijetnjama ministra gospodarstva i održivog razvoja Davora Filipovića, koji je cijelu trgovinu proglasio nepoštenom, te smatraju da umjesto stigmatizacije cijelog sektora treba imenovati stvarne krivce koji manipuliraju cijenama.

>> Trgovci odgovorili vladi: Šokirani smo prijetnjama ministra

"Šokirani smo iznenađeni prijetnjama ministra gospodarstva i održivog razvoja Davora Filipovića, koji je cijelu trgovinu, granu gospodarstava koja zapošljava gotovo 200.000 radnika, na današnjem sastanku proglasio nepoštenom", istaknuli su iz Udruge.

Plaće su u Sloveniji nezanemarivo veće

Gledajući usporedbu prosječnih plaća u Hrvatskoj i Sloveniji, primjetno je kako tamošnje obitelji u prosjeku imaju nešto više od 30 posto veća primanja nego one u Hrvatskoj. Primjerice, par s jednom plaćom i dvoje djece ima mjesečna primanja od 1523.21 euro u Sloveniji, a u Hrvatskoj zaradi 1022.99 eura.

Provjerili smo cijene osnovnih namirnica po katalozima. Što se tiče slovenskih cijena, provjerili smo one u trgovinama E. Leclerc, Tuš, Spar, Mercator, Eurospin i Hofer. Te cijene smo usporedili s onima u najvećim lancima Hrvatskoj.

Kakva je situacija s osnovnim namirnicama u Hrvatskoj i Sloveniji?

Ondje gdje je to bilo moguće, uspoređivali smo iste proizvode, kao što je slučaj sa sirnim namazom ili toaletnim papirom. Ipak, treba reći da nekih proizvoda koji postoje u Hrvatskoj očito nema u Sloveniji, barem ne u ponudi u katalozima, tako da smo za primjer uzeli proizvod koji na tržištu kotira kao onaj slične kvalitete.