Ustavni sud srušio odluku po kojoj su Sokol Marić i šest zaštitara bili udruženi u kartel

Foto: FaH

USTAVNI sud prihvatio je tužbu tvrtke Sokol Marić i svojom odlukom od 1. veljače poništio  odluku Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN), ali i presudu Visokog upravnog suda koja je također dala za pravo AZTN-u da su zaštitari bili udruženi u kartel.

Time je ukinuto rješenje koje je donijela prošle godine Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja, kojim se društvo Sokol Marić, s još šest zaštitarskih društava (Klemm Security, Securitas, AKD Zaštita, Bilić-Erić, V-Grupa i Arsenal Ivezić) udružilo u kartel zbog čega je bila izrečena upravno-kaznena mjera u ukupnom iznosu od 5,3 milijuna kuna, od čega se 1,3 milijuna kuna odnosilo na društvo Sokol Marić.

Ustavni sud: Predmet se vraća AZTN-u

"Predmet se vraća Agenciji za zaštitu tržišnog natjecanja na ponovni postupak", utvrđeno je u odluci Ustavnog suda koju potpisuje Ingrid Antičević Marinović. Odluku su, osim sutkinje Antičević Marinović, donijeli i Mato Arlović, Snježana Bagić, Davorin Mlakar, Rajko Mlinarić i Miroslav Šumanović.

AZTN je u postupku protiv zaštitarskih tvrtki utvrdio da su spomenute zaštitarske tvrtke 23. listopada 2013. sudjelovale na sastanku na kojem su dogovorili minimalnu cijenu usluga privatne tjelesne zaštite od 32,52 kune.

Odluku Ustavnog suda ovako su prokomentirali u tvrtki Sokol Marić: "Iz odluke ustavnog suda, za izdvojiti je da Agencija prilikom donošenja navedene odluke (…) nije navela pravno relevantne razloge za svoj zaključak da je postignut kartelni dogovor, nego je koristeći medijske članke i rabeći pojmove "nedvojbeno" i "nesporno" pokušala izjednačiti dva potpuno različita pojma „minimalnog troška rada zaštitara“ i "minimalne cijene zaštitarskih usluga", kako bi obrazložila i utemeljila svoju odluku".

Marić tuži Cerovca iz AZTN-a


Iz tvrtke Zlatka Marića najavljuju i kaznenu prijavu protiv predsjednika vijeća AZTN-a Mladena Cerovca: "O pristranosti same Agencije, kao i medijskom forsiranju određenih teza, u ovom slučaju svjedoči i nekoliko izjava predsjednika vijeća g. Mladen Cerovaca koji je u svojim javnim istupima prejudicirao odluke Agencije i prije nego su iste i formalno donesene, a poradi čega će društvo podnijeti kaznenu prijavu za pričinjenu štetu u poslovanju društva Sokol Marić", priopćili su iz tvrtke Sokol Marić.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.