Utajili 7 milijuna kuna zarađenih na kupovini zemlje u Istri za Emac fond?

ZADARSKA policija danas je podigla kaznenu prijavu protiv dva muškarca koji su optuženi za utaju sedam milijuna kuna poreza. 50-godišnji Želimir Morović i njegov vršnjak Ivan Matak nekoliko su mjeseci bili pod kriminalističkom obradom, da bi se na kraju utvrdilo kako su dva Zadranina 2006. godine posredovali prilikom preprodaja nekretnina u Istri, a zarađenu proviziju od 7.100.000 kuna nisu prijavili.

Načelnik odjela kriminaliteta zadarske policije Antun Novoselić potvrdio je da je slučaj proslijeđen Općinskom državnom odvjetništvu nakon što su protiv Morovića i Mataka prikupljeni potrebni dokazi. No, ovaj slučaj postaje puno zanimljiviji zbog informacija koje neslužbeno doznaje Jutarnji list, a koje sugeriraju da su dva Zadranina zemlju u Istri kupovali za tvrtke Ilirija 2 i Ilirija 3. Iza tih kompanija navodno stoji fond za nekretnine Emac, koji je posljednjih dana u središtu pozornosti zbog kupovine zemlje na Pelješcu koja će postati isplativa tek kad i ako Pelješki most doista bude izgrađen, o čemu je Index proteklih dana opsežno izvještavao.

"U Istri smo kupili približno 200 hektara neurbaniziranog zemljišta od čega su tri turistička punkta u ukupnoj površini od pet hektara nekoliko mjeseci nakon naše kupnje potvrđeni kao građevinsko zemljište. Znajući trajanje procedura za prenamjenu zemljišta, jasno je kako prijedlog za prenamjenu potječe iz vremena daleko  prije naše kupnje, a informacija o takvom prijedlogu i njegovoj fazi potvrde je javna i može se naći na internetu. Tih pet hektara zemljišta smo platili i više nego ostala zemljišta. Tako da Vam sa sigurnošću i odgovornošću mogu potvrditi da nismo lobirali za urbanizaciju tih pet hektara zemljišta", rekao nam je jučer član Upravnog odbora Emac Capitala Matjaž Prinčič odgovaravši na pitanje o "vidovitosti" njegovog fonda, koji na neki misteriozni način uvijek kupi pravu zemlju u pravo vrijeme.

Okolnosti pod kojima je prodana zemlja u Istri provjeravala je i istarska policija, ali ne zbog Emaca, već zbog njihovih zadarskih posrednika, koji su, kako se sada pokazalo, utajili veću količinu novca. Matak i Morović su u Zadru dobro poznati, a Morović je vlasnik tri tvrtke u naselju Arbanasi, te je nekad bio menadžer pjevača Ivica Sikirića Iće.

J.C.
Foto: Barkun

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.