Uvrijeđena frajla: Zašto Kosor prijeti bankama?

OVO JE SVE tako tipično za Jadranku Kosor.

Premijerka se toliko naljutila na hrvatske bankare da im je zaprijetila uvođenjem poreza. Ali ne (samo) zato što ne žele izaći u susret građanima koji su digli kredite u švicarskim francima.

Naljutila se zato što su se "podcjenjivački", "bahato", "prepotentno" te stoga "neprihvatljivo" odnosili prema njezinu prijedlogu za pomoć građanima. Uvrijedili su premijerku osobno, a to je nešto što se ne tolerira.

Depeša iz Banskih dvora

"Banke su", prenosi glavni urednik Jutarnjeg lista prijetnju iz Banskih dvora, "na sastanak u Ministarstvo financija poslale činovnike, a ne predsjednike ili članove uprava, a ti su im činovnici odmah na vrlo bahat način dali do znanja da im je Vladin prijedlog neprihvatljiv".

"Što je najgore", nastavlja Jutarnji, "do Vlade je došla informacija da je na sastanku bankara na kojem su razmatrali njen prijedlog vladala atmosfera krajnje prepotencije i stoga su u Vladi zaključili da se bankari prema njoj odnose apsolutno podcjenjivački, što je neprihvatljivo".

I evo odmah prijetnje porezom.

Ne kao dio šireg programa izlaska iz krize, ne kao realizacija dugo zazivane participacije banaka u gospodarskoj krizi, ne kao dio sveobuhvatne Vladine gospodarske politike. Već kao puka osveta predsjednice Vlade.

Tko je podcijenio Kosor i preživio?

Nema veze što se o porezu bankama govori već više od godinu dana, pa ni što je Kosor u milijun navrata zavapila da i "banke moraju snositi svoj teret krize". Nije bitno ni što postoje razni modeli kojima se već odavno moglo oporezovati banke, a da to ne izazove velike potrese i rat Vlade i banaka.

U ovom slučaju bitno je samo jedno: bankari su se "podcjenjivački odnosili prema premijerkinu prijedlogu". Da nisu, da su na sastanak došli predsjednici Uprava i da su na njemu, kao mnogo puta do sada, mudro kimali glavom i mislili svoje, ne bi bilo poreza. A vjerojatno ga neće biti ni ovako.

Porez je čista magla

Osim što se premijerka u predizbornoj godini promovira kao zaštitnica ubogih hrvatskih dužnika, sada se predstavlja i kao "željezna dama" koja zločeste bankare mlati ravnalom po prstima.

Ona je sada napokon  spremna za rat s bankarima, samo kako bi zaštitila šačicu ugroženih građana. Kako dirljivo. I kako licemjerno. S porezom na banke Kosor oklijeva već godinama. S kriznim haračem nije oklijevala ni minutu.

Iz nekog čudnog razloga - a zapravo iz čistog premijerkina diletantizma - ova Vlada konstantno ističe kako bi banke trebale snositi svoj dio tereta krize, a pritom ne čini ništa kako bi ih na to prisilila.

Banke humanitarne organizacije

Banke se percipiraju kao humanitarne organizacije koje bi socijalnu osjetljivost trebale pretpostaviti svom profitu. Pa to danas više ne čini ni Katolička crkva.

Na to se, uglavnom, svodi politika premijerke Kosor. Na apele i maglu. Na osobne motive i hinjenu uvrijeđenost. Na propagandističke prijetnje i neprobavljiv populizam. Na čisti dilentatizam.

Nema u tome ni grama promišljene politike. Da se prema bankama išlo planski, s jasnim ciljem kako bi se one mogle oporezovati i za što bi se taj porez mogao upotrijebiti, one bi shvatile da imaju posla s ozbiljnom predsjednicom Vlade. Ovako mogu bez razmišljanja poslati tri niža činovnika na bezvezni sastanak.

Uvrijeđena frajla

Svi su digli ruke od ove Vlade, pa zašto ne bi i bankari? Oni si to mogu priuštiti.

A Kosor? Ona si može priuštiti da preko Jutarnjeg lista izigrava uvrijeđenu frajlu. To je ipak uporišna točka njezine vladavine.

Ostale komentare autora pročitajte ovdje

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.