Uz monitoring dolaze i sankcije: Odgađanje ulaska u EU do 2014. i oduzimanje europskih fondova!



"HRVATSKA je spremna za Europsku uniju. Večeras samo moramo razgovarati o datumima", kazao je novinarima u Bruxellesu talijanski ministar vanjskih poslova Franco Frattini, koji je uvjeren da pristupni pregovori mogu biti zatvoreni prije kraja lipnja.

Podrška je stigla i od austrijskog šefa diplomacije Michaela Spindleggera. "Hrvatska je pokazala veliki napredak i mislim da ćemo uskoro završiti pregovore i započeti proces ratifikacije", prenosi Reuters izjavu austrijskog ministra vanjskih poslova. Podrška je stigla i iz Mađarske, koja trenutno predsjeda Europskom unijom, a još ranije je i poljski premijer Donald Tusk, koji će preuzeti predsjedanje EU od 1. srpnja, izrazio želju da Hrvatska što prije postane 28. članica europskog bloka.

U sjeni Bugarske i Rumunjske: "Nećemo dvaput ponoviti istu grešku"

No, Francuska i Velika Britanija, najutjecajnije članice EU, i dalje su skeptične. "Nećemo dvaput ponoviti istu pogrešku", kazao je briselskom dopisniku Telegrapha Brunu Waterfieldu neimenovani britanski diplomatski izvor. Prva su pogreška, naravno, bile Bugarska i Rumunjska, u kojima su reforme (prije svega pravosuđe) gotovo sasvim stale nakon što im je dopušteno da uđu u EU. Bugari i Rumunji i dalje su teret oko nogu razvijenijih zemalja Unije.

To je ujedno i glavni razlog zbog kojeg Francuska predlaže da Hrvatska bude izložena međunarodnom monitoringu od završetka pregovora do datuma učlanjenja. Za koji će, na današnjoj radnoj večeri gotovo sigurno biti određen 1. srpnja 2013. godine. No, izvori Telegrapha i Reutersa tvrde kako to ne mora nužno biti i datum kada će Hrvatska doista postati članica EU.

Hrvaska se pomirila s monitoringom

"Snažno podržavamo ulazak Hrvatske u EU. Ali također je važno da se ispoštuju sve potrebne procedure", kaže šef britanske diplomacije William Hague. "Potrebna procedura" u ovom slučaju je francuski prijedlog monitoringa za kojeg su Britanci žestoko zagrizli. Austrija, Mađarska i Njemačka se ideji monitoringa otvoreno protive, ali teško će biti uvjeriti dvije vodeće europske velesile da odustanu od svog nauma.

S monitoringom se, čini se, pomirio i hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Jandroković, koji je u Bruxellesu novinarima kazao da "Hrvatska čeka rezultate večerašnje rasprave bez nervoze i puna samopouzdanja". Odgovarajući na pitanje o monitoringu, Jandroković je kazao da od toga ne treba praviti bauk. "Motrenje kako zemlja koja je završila pregovore ispunjava svoje obveze se vršilo nad svim zemljama koje su ulazile u EU", kaže Jandroković.

Britanci predlažu stroge sankcije ako izvješća monitoringa budu negativna

Ali što će biti ako monitoring utvrdi da Hrvatska ne provodi svoje obveze, konkretno da se ne bori protiv korupcije, da ne procesuira ratne zločine i da pravosuđe i dalje ne funkcionira kako bi trebalo? Telegraph iz anonimnih diplomatskih izvora doznaje da su Britanci predložili vrlo stroge sankcije: većinom glasova u Europskom parlamentu pridruženje Hrvatske u tom slučaju moglo bi biti odgođeno za dodatnih godinu dana, a bila bi nam blokirana i predviđena sredstva iz europskih fondova!

"To je konstruktivan način da se osigura napredak. Bolje je da imamo mehanizam monitoringa između završetka pregovora i ulaska Hrvatske u EU", tvrdi anonimni britanski diplomat, koji priznaje da je Hrvatska na dobrom putu i da postoje znakovi ohrabrenja, ali... "Želimo dokaze da su provedene reforme definitivne i nepovratne", zaključuje britanski diplomat.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.