Uzbuna na Zapadu. Iranu otkrivene ruske nuklearne tajne?

Foto: EPA

Britanija i SAD strahuju da je Rusija podijelila nuklearne tajne s Iranom u zamjenu za iransku opskrbu ruske vojske balističkim projektilima, koje Moskva planira koristiti u ratu protiv Ukrajine.

Tijekom sastanka održanog u petak u Washingtonu britanski premijer Keir Starmer i američki predsjednik Joe Biden potvrdili su da Rusija i Iran jačaju vojnu suradnju u trenutku kada je Iran u procesu obogaćivanja dovoljno urana da dovrši svoj dugogodišnji cilj izrade nuklearne bombe.

Jača savezništvo Irana i Rusije

Britanski izvori potvrdili su Guardianu da su i SAD i Velika Britanija itekako zabrinuti zbog moguće iranske zamjene balističkih projektila za nuklearnu tehnologiju, što se smatra dijelom jačanja savezništva između Teherana i Moskve.

Podsjetimo, prošlog utorka je u Londonu Antony Blinken, američki šef diplomacije, uputio slično upozorenje na summitu sa svojim britanskim kolegom Davidom Lammyjem. U tom trenutku Blinkenovo upozorenje nije privuklo puno pozornosti, budući da je fokus tada bio na informaciji da je Iran počeo opskrbljivati Moskvu moćnim balističkim raketama.

Blinkenovo upozorenje

"Ovdje se radi o dvosmjernom procesu. Iran šalje balističke projektile, a Rusija daje tehnologiju koju Iran želi, a to uključuje i onu nuklearnu", rekao je Blinken optužujući dvije zemlje da sudjeluju u destabilizirajućim aktivnostima koje siju "još veće nesigurnosti" diljem svijeta.

Britanija, Francuska i Njemačka zajedno su prošlog tjedna upozorile da su iranske zalihe visoko obogaćenog urana "nastavile značajno rasti, bez ikakvog vjerodostojnog civilnog opravdanja" i da su nakupljene "značajne količine" od kojih bi se svaka mogla upotrijebiti za izradu nuklearne bombe.

Iranu trebaju tehničke informacije

No nije jasno koliko tehničkog znanja Teheran ima za izradu nuklearnog oružja u ovoj fazi ili koliko brzo bi to mogao učiniti. Međutim rad s iskusnim ruskim stručnjacima ili korištenje ruskog znanja pomoglo bi ubrzanju procesa proizvodnje. Iran, naravno, poriče da pokušava napraviti nuklearnu bombu.

Iran je 2015. sklopio dogovor o prestanku proizvodnje nuklearnog oružja u zamjenu za ublažavanje sankcija s SAD-om i drugim zapadnim državama. Taj sporazum je 2018. napustio tadašnji američki predsjednik i sadašnji republikanski kandidat Donald Trump.

Zabrinutost Zapada sve veća

Iran je pak odgovorio kršenjem dogovorenih ograničenja količine obogaćenog urana koju je mogao držati. Zabrinutost Zapada da je Iran blizu mogućnosti da proizvede nuklearno oružje raste mjesecima, što pak doprinosi napetostima na Bliskom istoku, koje su već na visokoj razini zbog višemjesečnog sukoba Izraela i Hamasa.

Iran i militanti koje podržava u Libanonu Hezbolah pristaše su Hamasa. Zato Izrael na nuklearni razvoj Teherana gleda kao na izravnu prijetnju.

Rusija i Iran povijesno nisu saveznici, ali to postaju

Ubrzo nakon što je Vladimir Putin pokrenuo totalnu invaziju na Ukrajinu, Iran je počeo Rusiji isporučivati ​​tzv. dronove samoubojice tipa Shahed, ali je i pomogao Rusiji izgraditi tvornicu za proizvodnju dronova za napade diljem Ukrajine. U travnju ove godine Iran je pokrenuo napad raketama i bespilotnim letjelicama usmjeren na Izrael, iako je taj napad spriječen i zaustavljen uz pomoć SAD-a i Velike Britanije.

Rusija i Iran, iako povijesno nisu saveznici, postali su sve ujedinjeniji u svom protivljenju Zapadu, dio šire "osovine preokreta" koja u različitim stupnjevima uključuje Kinu i Sjevernu Koreju. Sve to, navodi Guardian, odražava povratak u eru koje podsjeća na Hladni rat.

Prošlog tjedna u Londonu Blinken je rekao da su američke obavještajne službe zaključile da je prva serija iranskih balističkih projektila Fath-360, s dometom do 120 km, isporučena Rusiji. Te moćne rakete su u stanju pogoditi već dobrano razorene ukrajinske gradove na prvoj crti.

Isporuka iranskih balističkih projektila Rusiji potaknula je dramatično preispitivanje zapadnog razmišljanja, ali i nove ekonomske sankcije.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.