Policija održala presicu u Brodu: "Potjerali smo neovlaštene osobe s mjesta eko-incidenta"

Foto: Ivica Galović/PIXSELL

U SLAVONSKOM BRODU održana je konferencija za medije policije i Županijskog državnog odvjetnišva. Novinarima su se obratili Antun Valić, načelnik Policijske uprave brodsko-posavske i Mirela Šmital, županijska državna odvjetnica.

"ŽDO-u u Slavonskom Brodu su podnesene dvije kazene prijave gradonačelnika i Vodovoda zbog kaznenog djela onečišćenja okoliša i djela dovođenja u opasnost života, a sve zbog analize koja je pokazala da u vodi postoji veća količina ugljikovodika. U prijavama se ta viša količina ugljikovodika u vodi povezuje s događajem od 28. ožujka. Postupajući po prijavama naložili smo policiji izvide kako bi se moglo odlučiti o kaznenim prijavama. Postupanje tijekom izvida je tajno, no ako postoji interes javnosti, što je ovdje evidentno, reći ćemo onoliko koliko možemo da se ne ugroze izvidi", kazala je županijska državna odvjetnica Mirela Šmital, prenosi N1.

"Po nalogu DORH-a poduzimamo sve potrebne radnje", rekao je Valić te dodao da je to vrlo složeno kriminalističko istraživanje. "Kad sve pribavimo i utvrdimo, bit ćete izvješćeni", rekao je Valić. "Po nalogu inspektorice zaštite okoliša tvrtka koja je onečistila tlo dužna je sanirati teren. Uz sanaciju je nastavljeno i kriminalističko istraživanje. Policijski dužnosnik je danas zatražio da se udalje sve osobe koje su tamo neovlašteno bile", kazao je Valić te dodao da se tamo svaki dan vrši kriminalističko istraživanje.

Moguće i kazne zatvora

Na pitanje kada bi izvidi mogli završiti, Valić je kazao da "bi sigurno voljeli da što prije završe". Rekao je da surađuju sa svim službama u MUP-u. Na pitanje je li bilo bilo kojeg drugog ekološkog incidenta u posljednjih mjesec dana, Valić je rekao da "misli da nije bilo prijavljeno".

"Po nalogu inspektorice koja nadzire sanaciju terena. Normalno da će biti tamo kada vrše sanaciju terena", rekao je Valić. Na pitanje koje kazne su predviđene za kaznena djela za koje su prijavljeni, Šmital je kazala da su za natjteža djela predviđene zatvorske kazne.

Ekološka katastrofa

Podsjetimo, policija i DORH su prije nekoliko dana najavili da istražuju zbog čega je došlo do zagađenja vode u Slavonskom Brodu, zbog koje je bez pitke vode ostalo više od 90.000 ljudi.

Gradonačelnik Mirko Duspara danas je iznio teške optužbe na račun Croduxa zbog onečišćenja vode. "Mi radimo svoju analizu tla, jer se aljkavo radilo i analize nisu napravljene od državnih institucija. S obzirom na to da se ovdje vode zakulisne igre, radit ćemo i nezavisnu analizu vode", izjavio je Duspara.

S druge strane, iz Croduxa tvrde da apsolutno nisu krivi za katastrofu koja se dogodila u Slavonskom Brodu.



 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.