Uznemiravanja na fakultetima mogla bi u zastaru. Ostaju li zlostavljači na poslu?

Ilustracija: Tomislav Miletic/PIXSELL

BROJNE studentice sa Sveučilišta u Zagrebu prijavile su seksualno uznemiravanje, ali hoće li njihove optužbe zbog lošeg zakona propasti? 

Problem je, naime, što se prema sadašnjem zakonu prijave za seksualno uznemiravanje mogu podnijeti najduže tri mjeseca od trenutka kada se to kazneno djelo dogodilo.

U slučaju da je uz neprimjerene dodire bilo i primjene sile ili prijetnji studenticama, moglo bi se raditi o bludnim radnjama, a to policija mora procesuirati po službenoj dužnosti. Dakle, one studentice koje su seksualno zlostavljanje proživjele u posljednje tri godine imaju mogućnost još sada podnijeti tužbe protiv profesora zbog duševnih boli te ih tužiti zbog kršenja Zakona o suzbijanju diskriminacije.

Telegram piše je li moguće da profesori koji su prijavljeni zbog seksualnog zlostavljanja ostanu raditi na fakultetima kao da se ništa nije dogodilo. 

Dekanica Akademije dramske umjetnosti Franka Perković rekla je kako je dužna pokrenuti postupak utvrđivanja navoda iz pristiglih prijava. 

Interni pravilnici i povjerenstva

"Imenovala sam Povjerenstvo za provođenje unutarnje istrage o utemeljenosti prijava za spolno uznemiravanje, zlostavljanje, kršenja načela ravnopravnosti spolova i povezanih oblika diskriminacije i uznemiravanja. Temeljem izvješća tog Povjerenstva donijet ću odluku koje mehanizme predviđene Zakonom o radu i Pravilnikom o radu Akademije dramske umjetnosti treba pokrenuti. Raspon mogućih sankcija kreće se od opomene do raskida ugovora o radu", rekla je Perković. 

Dekan Filozofskog fakulteta Miljenko Šimpraga također upućuje na Pravilnik o odgovornosti radnika za povrede radne dužnosti Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Naime, u njemu se seksualno uznemiravanje navodi kao teža povreda radne dužnosti. Ako povjerenstvo utvrdi da je doista došlo do takve povrede, dekan kao kaznu profesoru može izreći i otkaz.

S Akademije likovnih umjetnosti (ALU) poručuju da su pripremili sve korake za zaprimanje prijava koje se odnose na slučajeve zlostavljanja, kršenja načela ravnopravnosti spolova i povezanih oblika diskriminacije i uznemiravanja, piše Telegram.

Profesor s Veterinarskog fakulteta koji je prijavljen zbog uznemiravanja više studentica udaljen je s posla. 

>> Bivša studentica Veterine o profesoru: Rekao je da se dođe u njegovo noćno dežurstvo

Iako je bio prijavljen još 2018., postupak je protiv njega pokrenut tek sada. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.