Uznemirujuće: Ruski mediji objavili fotografije glava teroristkinja iz moskovskog metroa

RUSKA je policija načinila fotografije dvije žene samoubojice koje su se u ponedjeljak raznijele eksplozivom u moskovskoj podzemnoj željeznici, ubivši pritom 39 osoba, prenosi ruska novinska agencija Interfax.

Fotografije su načinjene nakon njihove smrti, no među njima je i jedna fotografija muškarca koji se također sumnjiči za isti napad, koja je načinjena prema snimci nadzorne kamere u podzemnoj željeznici.

Fotografije samoubojica ubačene u policijsku bazu podataka

Fotografije su uvrštene u policijsku bazu podataka bombaša samoubojica i podijeljene svim policijskim postajama. Prema prvim policijskim izvještajima, sumnja se da su atentatori posljednjih nekoliko dana boravili u Moskvi ili u njezinoj bližoj okolici.

Podsjetimo, žene samoubojice, za koje rusa policija vjeruje da su pripadnice sjevernokavkaske organizacije "Crne udovice" u koordiniranoj akciji u ponedjeljak ujutro su aktivirale eksploziv u kojem je smrtno stradalo 39 osoba, a njih 65 je teže ozlijeđeno.

Prva se eksplozija dogodila na stanici podzemne željeznice na Lubjanki u 7.56 sati, a druga je bomba aktivirana na stanici Park Kultury u 8.38. Američki CNN je prenio da je jedna internetska stranica povezana sa čečenskim separatistima objavila priopćenje u kojem preuzima odgovornost za moskovski masakr.

"Crne udovice" osobno je regrutirao i obučavao  Said Buryatsky, "ruski Bin Laden"


Kao glavni pokretač i ideolog "Crnih udovica“ spominje se islamski konvertit Said Buryatsky, pravog imena Alexander Tikhomirov, koji se brinuo za regrutaciju i obuku pripadnica organizacije. Buryatsky  je početkom ožujka ubijen u akciji ruskih specijalnih jedinica u pokrajini Ingušetiji na granici sa Čečenijom. Poznat kao radikalni islamski pobunjenik, nosio je nadimak "ruski Bin Laden“.

Buryatsky je ranijih godina regrutirao grupu od 30 žena potencijalnih samoubojica, koje su u sukobima čečenskih separatista i ruskih vojnih snaga izgubile muževe, očeve, braću ili nekog od bliskih rođaka i koje su zbog osobnih tragedija bile posebno motivirane za osvetu. Članice su potom poslane u jednu medresu (islamsku žensku vjersku školu) u Turskoj, gdje su uz instrukcije pripadnika radikalnog islamskog pokreta prošle psihološku obuku i pripremu za samoubilačke napade.

Prema podacima ruske policije, devet pripadnica „Crnih udovica“ već se ranije raznijelo u sličnim osvetničkim samoubilačkim akcijama većinom na pripadnike ruske vojske u Sjevernom Kavkazu, a posljednje dvije to su učinile u ponedjeljak u Moskvi.

Izvor blizak ruskim službama sigurnosti upozorava kako je 19 članica organizacije još uvijek aktivno i visokomotivirano na nove osvetničke akcije. "Ako su u posljednji napad doista umiješani ljudi koje je osobno obučavao Said Buryatsky, onda su ovi napadi tek početak“ upozorava isti izvor.

Ruska medijska mreža RT prenosi danas tvrdnje dijela stručnjaka u Moskvi, koji sve glasnije spominju mogućnost da iza napada u moskovskoj podzemnoj željeznici stoje teroristi blisko povezani sa Al-Qaidom.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.