KORONAVIRUS

Veleposlanik u Rimu: Italija je u najvećoj krizi od Drugog svjetskog rata

Foto: Hina

HRVATSKI veleposlanik u Rimu Jasen Mesić javio se uživo iz Italije za N1. Rekao je da su Talijani shvatili ozbiljnost situacije i premda im možda prva reakcija nije bila adekvatna, sad se svi pridržavaju pravila.

Rekao je kako se čeka konferencija za medije kasno poslijepodne jer je brojka od 12.462 zaraženih u Italiji već sad drastično narasla. Potvrdio je da se provode mjere i da su brojne trgovine zatvorene, no građani su strpljivi.

"U Rimu i cijeloj Italiji zatvorene su trgovine osim onih najnužnijih. Osim pojedinačnih slučajeva građani strpljivo čekaju u redovima, pridržavaju se uputa i tako doprinose da se teško stanje lakše prebrodi. Italija se nalazi u najvećoj krizi poslije Drugog svjetskog rata i nije se lako nositi s takvom krizom pogotovo jer je nitko nije mogao predvidjeti, a nitko nema ni praktičnog iskustva", rekao je Mesić.

Što se tiče hrvatskih državljana u toj zemlji, rekao je da ih ima oko 17.500, no taj broj je prema njihovim saznanjima i veći. S njima su u kontaktu i nastoje svima odgovoriti na svakodnevne upite, no situacija s eventualnim povratkom u Hrvatsku iz dana u dan se mijenja.

"Imamo po popisu u Italiji 17.500 hrvatskih državljana, a prema našim saznanjima taj broj je i veći. Tako da su naše konzularne službe pod pravim izazovom odgovoriti na sva pitanja hrvatskih građana ili njihovih obitelji. Tu pomažu i kolege iz Slovenije jer je pitanje kako i s kojim dokumentima i kojim prijevoznim sredstvom se uputiti u Hrvatsku, a onda i kad dođu u Hrvatsku, kojim se pravilima moraju podvrgnuti. Vlada RH dobro radi i pametno primjenjuje iskustva, da se adekvatno pripremimo", rekao je Jasen Mesić.

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz koronavirus instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: koronavirus

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.