Velik broj ubojstava ekoloških aktivista u Južnoj Americi, najviše u Kolumbiji

Foto: Profimedia

Najmanje 177 ekoloških aktivista ubijeno je diljem svijeta prošle godine, navodi se u izvješću nevladine organizacije Global Witness.

Šezdeset ubojstava dogodilo se u Kolumbiji, što je čini najsmrtonosnijom zemljom za branitelje okoliša. Global Witness kaže da je vrlo malo počinitelja ubojstava izvedeno pred lice pravde.

Organizacija tvrdi da nekažnjivost koju uživaju ubojice potiče daljnje nasilje. Broj smrtonosnih napada na ekološke aktiviste u Kolumbiji gotovo se udvostručio 2022., piše BBC.

I druge zemlje Južne Amerike smrtonosne za ekološke aktiviste

Grupa je u svom izvješću navela da je ukupan broj ubijenih u zemlji od početka bilježenja podataka o napadima na ekologe 2012. iznosio najmanje 382.

Iako je to čini zemljom s najvećim brojem ubojstava zelenih aktivista bilo gdje u svijetu, druge zemlje Latinske Amerike također su se pokazale smrtonosnima.

Brazil je zabilježio 34 ubojstva ekologa, Meksiko 31 i Honduras 11. U regiji Amazone dogodilo se 39 ubojstava, a mnoge žrtve su bile iz autohtonih zajednica.

Napadi na domorodačke narode

Prema izvješću, ti se ljudi suočavaju s nizom prijetnji jer govore protiv rudarenja zlata i sječe drva. Za nekoliko tvrtki sa sjedištem u Ujedinjenom Kraljevstvu, EU i SAD-u kaže se da je povezano s kršenjem ljudskih prava.

"Istraživanje je uvijek iznova pokazalo da su domorodački narodi najbolji čuvari šuma i stoga igraju temeljnu ulogu u ublažavanju klimatske krize", rekla je viša savjetnica Global Witnessa Laura Furones.

"Oni su pod opsadom u zemljama poput Brazila, Perua i Venezuele jer rade upravo to. Svaki dan čujemo za nove napade", kazala je.

Razmjer ubojstava je nepoznat

Osim u Latinskoj Americi, 11 ekoloških aktivista ubijeno je i na Filipinima.

Svjedoci iz cijeloga svijeta rekli su da je nepoznat razmjer ubojstava branitelja prirode jer vlada nedostatak neovisnog nadzora i ograničena je sloboda tiska u mnogim zemljama. Sve to dovelo je do nedovoljnog prijavljivanja slučajeva, piše BBC.

Pozvali su vlade diljem svijeta da se hitno pozabave tim problemom dodavši da su branitelji prirode također sve više podvrgnuti pravnim naporima da ih se ušutka.