Velika noćna akcija češke policije: Uhićeni ljudi koji rade za Putinove agente

Foto: EPA

U NOĆI s utorka na srijedu češka policija pokrenula je veliku akciju.

Kako javljaju češki mediji, u akciji je uhićeno više od 10 čeških državljana koji su radili pod zapovjedništvom agenata ruskog GRU-a, tajne službe uz pomoć koje Vladimir Putin provodi akcije hibridnog ratovanja širom svijeta. 

> GRU - tajna služba koja ubija i hakira za Putina

U noćnoj akciji čeških snaga sigurnosti sudjelovale su stotine policajaca.

Češka policija sumnja na to da su uhićeni organizirali putovanja čeških državljana u ukrajinsku regiju Donbas, gdje su u paravojnim postrojbama po zapovijedima GRU-a, koje su stizale iz ruskog veleposlanstva u Pragu, sudjelovali u borbama na strani proruskih separatista.

Svađa Češke i Rusije zbog misterioznih eksplozija u spremištu streljiva

Podsjetimo, Češka je u subotu protjerala 18 ruskih diplomata koje je "identificirala kao osoblje tajne službe". Rusija je nakon toga u ponedjeljak odgovorila vlastitim protjerivanjem dvadeset čeških diplomata u znak odmazde. 

Iza odluke češkog premijera Andreja Babiša o protjerivanju ruskih diplomata stoji otkriće o seriji misterioznih eksplozija koje su se dogodile u spremištu streljiva 2014. godine u češkim Vrbeticama, 330 km jugoistočno od Praga.

> Misteriozna eksplozija i Putinovi ubojice: Što stoji iza velike svađe Rusije i Češke

Za eksploziju se prvo mislilo da je nesretni slučaj. Ali kako su češki premijer Andrej Babiš i ministar vanjskih poslova Jan Hamaček izvijestili prilikom progona ruskih diplomata i navodnih špijuna, češke vlasti za njeno izazivanje sad sumnjiče upravo ruske obavještajne službe. 

"Postoji osnovana sumnja u umiješanost časnika ruske obavještajne službe GRU, jedinice 29155, u eksploziju spremišta streljiva na području Vrbetica", rekao je Babiš na sastanku prikazanom uživo na televiziji.