Veliki propust u presudi Kristianu, sudac ga preimenovao u Davor Smoljo

Foto: Dalmatinski portal/Google Street View

OSAMNAESTOGODIŠNJI Kristian Vukasović 23. 7. proglašen je krivim i osuđen na osam mjeseci zatvora, uz obveznu mjeru psihijatrijskog liječenja.

Presudu od četiri stranice, koju je objavio Jutarnji list, potpisao je općinski sudac Marijo Franetović.

Kristian Vukasović je, kratko podsjetimo, osuđen na osam mjeseci zatvora zbog izazivanja nekoliko požara na omiškom području u kojima su izgorjele masline, stabla i trava. Sam se prijavio policiji, a iako je imao određenih psihičkih problema, smješten je u istražni zatvor Bilice u Splitu.

Protiv njega se kazneni postupak vodio redovito, a sudilo mu se kao zdravoj osobi jer je, kako je utvrđeno, u trenutku počinjenja djela bio ubrojiv.

Nakon što je završio u istražnom zatvoru bio je u teškom psihičkom stanju i nekoliko je puta bio prevezen u zatvorsku bolnicu u Zagrebu, gdje mu je dijagnosticiran suicidalni poriv. Usprkos tome, vraćen je u zatvorsku ćeliju na Bilicama, odakle je 1. kolovoza u komi prebačen u splitsku bolnicu, gdje je i umro.

Kristian izrazio kajanje

U presudi sudac Franetović ni riječju nije obrazložio zašto na Kristiana nije primijenio maloljetničko pravo koje se može primijeniti na mlađeg punoljetnika, ako se ustanovi da njegova mentalna dob zaostaje za njegovom kronološkom dobi.

Iz presude je vidljivo da nisu pribavljeni nužni podaci koji se pribavljaju kad je riječ o mlađem punoljetniku, nema izvješća Centra za socijalni rad, nema ispitivanja roditelja, nije bio uključen ni defektolog, stručni suradnik suda, da iznese mišljenje o mlađem punoljetniku.

Također, vidljivo je da je Kristian tražio da mu se pomogne te je izrazio kajanje. Iz presude je vidljivo da je Kristian sam kazao kako ima problema te da je spreman raditi na sebi, samo da ga se ne stavi u zatvor.

No, to mu nije uvaženo.

Tko je Davor Smoljo?

"Stoga se okrivljeniku Kristianu Vukasoviću temeljem odredbe čl. 215- st.1 KZ/11 izriče kazna zatvora u trajanju od 8 (osam mjeseci). Temeljem članka 63 Kaznenog zakona optuženiku Davoru Smolji se u izrečenu kaznu zatvora uračunava vrijeme provedeno u istražnom zatvoru od 30. ožujka 2019. godine nadalje.”

Taj Davor Smoljo spominje se tu i nigdje više i uopće nije jasno o kome se radi te kako je Smoljo završio u presudu Kristianu Vukasoviću. Jedna od opcija mogla bi biti da se radi o kopi-pejstu neke ranije presude.

“Nije tajna da na splitskom Općinskom sudu kopiraju obrazloženja već donesenih presuda pa se pritom događaju ovakve stvari”, kaže neimenovani odvjetnik za Jutarnji.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.