VEM dao Željki Markić novac za promicanje ravnopravnosti spolova i rodnih identiteta

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

VIJEĆE za elektroničke medije (VEM) udruzi "U ime obitelji" Željke Markić dodijelilo je 10.845 eura na temelju natječaja Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija. Vijeće je provelo javni natječaj na kojem je odabrano 14 profitnih i 37 neprofitnih pružatelja elektroničkih publikacija, a ukupno se dijelilo 138.031,72 eura, odnosno 1.040.000,00 kuna.

U natječaju stoji da se sredstva dodjeljuju "za poticanje proizvodnje i objavljivanje programa profitnih pružatelja elektroničkih publikacija, neprofitnih pružatelja elektroničkih publikacija te neprofitnih proizvođača audiovizualnih i radijskih programa koji su od javnog interesa, a osobito su važni za", između ostalog, "poticanje razvoja svijesti o ravnopravnosti spolova i drugih najviših vrednota ustavnoga poretka" te "poticanje svijesti o ravnopravnosti rodnih identiteta i spolnoj orijentaciji".

"Epidemija transseksualizma"

Udruga "U ime obitelji" sredstva je dobila upravo za "poticanje razvoja svijesti o ravnopravnosti spolova i drugih najviših vrednota ustavnoga poretka", a pod tu je stavku prijavila projekt pod nazivom "Epidemija transseksualizma u Hrvatskoj i svijetu". Za ovo je udruga dobila 3.450,79 eura, odnosno oko 26.000 kuna javnog novca.

Markić i njezina udruga inače su poznate po promoviranju stavova koji negiraju ravnopravnost rodnih identiteta i spolne orijentacije, a sama je u više navrata tvrdila da je transseksualnost bolest. Nedavno je bila pozvana na tematsku sjednicu Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku te Odbora za obitelj, mlade i sport, na temu "Porast broja transrodne djece i mladih ljudi U RH: Mogući uzroci i kliničke posljedice", a njezino prisustvo i izjave uznemirile su transrodnu zajednicu u Hrvatskoj i izazvale negodovanje dijela liječnika koji se u svom radu bave transrodnim osobama.

Ostatak novca "U ime obitelji" je dobila u kategoriji "Ostvarivanje prava građana na javno informiranje", a prijavljen je projekt "Pravo građana na javno informiranje kao alat istraživačkog novinarstva". Podsjetimo, Markić je nedavno izgubila na sudu protiv Milorada Pupovca i mora mu, prema nepravomoćnoj presudi, isplatiti odštetu za stvari koje je o njemu i SDSS-u izrekla u emisiji "Bujica" na N1 televiziji.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.