Vesna Pusić u Nu2: Svjetski poredak više ne postoji

Screenshot: HRT

Bivša ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić gostovala je danas u Nedjeljom u 2 na HRT-u. Na početku emisije kazala je da je u mirovini, ali vrlo dinamičnoj jer surađuje s nekim institutima i sudjeluje u raspravama. Prednost je, kako je rekla, da sve to može raditi vrlo analitički, a da pri tome ne treba voditi računa kako će njene aktivnosti utjecati na stranku ili birače.

Komentirala je izjave o tome da se bipolarna struktura svijeta mijenja, da SAD više nije toliko jak kao nekada te da su se, osim dviju velikih strana, kao jaki pojavili Kina, Indija i arapski svijet.

"Slažem se da se svijet dramatično promijenio. Ono što smo zvali svjetski poredak polako se urušava, ne postoji više. Postoje još uvijek dvije velike sile, a to su SAD i Kina. Rusija je danas u poziciji neke vrste vazala kineskog. A postoji i ostatak svijeta", kazala je Pusić.

Pusić: Pogreška je da pokušavamo vratiti stari model funkcioniranja

Pozvala se na izjavu bivšeg francuskog premijera Dominiquea de Villepina i njegov termin okcidentalizam. Kazala je da je to uvjerenje da Zapad na neki način može još uvijek vladati svijetom i u najmanju ruku ne uzimati na istoj razini u obzir ono što misli ostatak svijeta.

"Pogreška je naša, koji pripadamo Zapadu, da pokušavamo na neki način vratiti taj stari model koji nam je poznat, u kojem se osjećamo nekako sigurno i u kojemu se znamo orijentirati", izjavila je. Smatra da većina svijeta ne zna kako reagirati na brojne sukobe.

Izraelsko-palestinski odnosi su, smatra Pusić, jedna spirala nesreće, propuštenih prilika, iznevjerenih dogovora i loših politika, koji su na kraju doveli do sadašnjeg stanja. Reakcija Izraela na Hamasov brutalan napad bila je početak bombardiranja Gaze s obrazloženjem da je to način da se uništi Hamas.

"Kao netko tko apsolutno podržava pravo Izraela da postoji, da funkcionira i da ima priliku živjeti kao normalna država, smatram da je to što u ovom času radi Netanyahuova vlada također zločin. To je nešto što je i iz pozicije Izraela jedna krajnje destruktivna politika. To Hamas neće uništiti. Hamas ne mari mnogo za Palestince", kazala je Pusić i istaknula kako su očito glavne vođe u inozemstvu, a ne na mjestu sukoba.

"Ako ste protiv politike jedne vlasti, ne znači i da ste protiv te države"

Smatra da će brojna ubojstva u Gazi samo osnažiti terorizam i učiniti Izrael mnogo nesigurnijom državom nego što je to do sada bio.

"Činjenica da ste protiv politike jedne vlasti ne znači da ste protiv te države", zaključila je Pusić.