Viceguverneri HNB-a: Plaće iznad 40 tisuća kuna, luksuzni stanovi , a vole i voćnjake

Foto: Index/Karlo Klasić/HND

OTKAKO su Index Istrage otkrle niz afera povezanih s Hrvatskom narodnom bankom (HNB), sve veći je interes javnosti za događanja u ovoj instituciji, kao i za imovinske kartice njenih vodećih kadrova, počevši s dugogodišnjim guvernerom i zlatnim zagrebačkim dečkom Borisom Vujčićem. Odlučili smo na jednom mjestu objaviti sve imovinske kartice Vujčića i njegovih pomoćninka.

Guverner Vujčić sve bogatiji

U posljednjih godinu dana guverner je tako došao u posjed stana u Zagrebu od 92 kvadrata procijenjenog na dva milijuna kuna, garaže, kuće u Sabunikama kod Zadra procijenjene na 1.5 milijuna kuna i livade u Kutini od gotovo 16 tisuća kvadrata. Sve je to dobio darovnim ugovorom od svoje majke.

>> Vujčić objavio novu imovinsku: U godinu dana upisao stan, kuću i ogromnu štednju

Vujčić je prvi put prijavio i štednju pa je tako u godinu dana uštedio 110.180.54 eura i 468.506.63 kune. To je ukupno oko 1.3 milijuna kuna. Zanimljivo je da je Vujčić prijavio i primitak od 511.020 kuna, a riječ je o nagradi Izvršnog odbora Mađarske narodne banke (MNB) koja je Vujčića dodijeljena za "iznimno pojedinačno djelovanje i životno postignuće pojedinaca na međunarodnoj sceni koje utječe na rad središnjih banka i međunarodnog financijskog sustava općenito". Njegov austrijski kolega, koji je dobio istu nagradu, novac je donirao u humanitarne svrhe, dok se Vujčić još premišlja.

Kako je viceguverner Šubić došao do svoje vile?

O tome kako je Roman Šubić, jedan od pet viceguvernera HNB-a, došao do svoje vile Index je već detaljno pisao. Vilu je kupio cesijom, odnosno ugovorom s jednom od agencija za naplatu potraživanja.

Roman Šubić je viceguvernerom imenovan odlukom sabora u srpnju 2018. godine.

>> Otkrivamo: Viceguverner HNB-a došao do vile preko agencije za naplatu potraživanja

Prema imovinskoj kartici koju je ažurirao posljednjeg dana siječnja, Šubić ima mjesečnu neto plaću od 40.708.45 kuna te oko 150 tisuća kuna dodatnih prihoda na godišnjoj razini. Njegova supruga sve donedavno radila je u HNB-u i imala plaću od 13.725 kuna. Od travnja prošle godine zaposlenica je Europske središnje banke, a njena neto plaća danas iznosi 75.994.34 kune mjesečno. 

To znači da obitelj Šubić danas ima mjesečne prihode od gotovo 130 tisuća kuna. Kredita obitelj Šubić nema, osim leasinga za automobil VW Passat 2.0 iz 2019. godine, za što plaća oko 2000 kuna mjesečno. Tu je još i štednja od 170 tisuća kuna. Do kuće u zagrebačkom predjelu Gornji Stenjevec došli su prošle godine, kao i do garaže te manjeg voćnjaka. Do imovine su došli gotovinom.

Ivana Jakir-Bajo: Veliki stan u Zagrebu, kuća u Brelima

HNB ima još četvero viceguvernera, a to su Ivana Jakir-Bajo, Michael Faulend, Bojan Fras i Slavko Tešija. Oni su također ispunili svoje imovinske kartice, u kojima se vidi da im, imovinski gledano, dobro ide u životu. Tu je i zamjenica guvernera Sandra Švaljek koja je također dio afere HNB.

Ivana Jakir-Bajo rođena je 15. ožujka 1974. u Nürnbergu. Na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu diplomirala je 1997., a magistra znanosti – smjer Organizacija i management – postala je 2012. Od prosinca 1998. do srpnja 2020. radila je u Ministarstvu financija, prvo u Upravi za državno računovodstvo, a zatim u Državnoj riznici, gdje je od 2016. obnašala dužnost glavne državne rizničarke i nacionalne dužnosnice za ovjeravanje. Do 2014. bila je i predsjednica OECD-ova odbora za visoke proračunske dužnosnike srednje, istočne i jugoistočne Europe. 

Odlukom sabora viceguvernerkom Hrvatske narodne banke postala je 1. srpnja 2020., a na tu poziciju došla je kao glavna državna rizničarka iz Ministarstva financija.

Prema podacima iz imovinske kartice, Jakir-Bajo kao viceguvernerka HNB-a prima neto plaću od 43.398.28 kuna mjesečno. Plaća joj je porasla za oko 4 tisuće kuna u odnosu na 2020. godinu zahvaljujući poreznoj reformi bivšeg joj šefa Zdravka Marića, koja je išla u korist bogatih. U Ministarstvu financija je pak na svojoj zadnjoj poziciji imala neto plaću od 15.326.35 kuna mjesečno.

Jakir-Bajo ima u svojem vlasništvu stan od 107 metara kvadratnih u Zagrebu, koji je kupila kreditom u eurima koji je dobila od Zagrebačke banke. Njen u međuvremenu pokojni suprug pak u vlasništvu s trećim osobama ima zagrebački stan od 84 metara kvadratna. Naslijedila je i pola velike kuće s okućnicom u Brelima, a tamo ima i dodatno zemljište, kao i vinograd. U Zagrebu ima i dvije garaže, od kojih je jedna u suvlasništvu s trećim osobama.

Michael Faulend: Dva stana u Zagrebu i dvije vikendice

Viceguverner Michael Faulend rođen je 25. svibnja 1974. u Zagrebu, gdje je 1997. i diplomirao na Ekonomskom fakultetu, smjer Analize, a 2002. magistrirao na poslijediplomskom studiju Međunarodna ekonomija. U Hrvatskoj narodnoj banci zaposlio se u listopadu 1997. godine u Direkciji za istraživanja. Od svibnja 2001. do svibnja 2003. bio je asistent izvršnog direktora Nizozemske konstituence u Međunarodnom monetarnom fondu. Po povratku ponovo radi u Direkciji za istraživanja na mjestu savjetnika, a 1. travnja 2004. imenovan je izvršnim direktorom Sektora za međunarodnu suradnju. 

Odlukom sabora od 5. srpnja 2013. imenovan je viceguvernerom HNB-a. Drugi šestogodišnji viceguvernerski mandat povjeren mu je 12. srpnja 2019. Viceguverner Faulend koordinira i rukovodi poslovima iz područja Sektora međunarodnih odnosa.

Godine 2019. je imao neto plaću od 37.348.79 kuna, a ona je u međuvremenu narasla na 43602.20 kuna. Godine 2020. je na godišnjoj razini uprihodio još 65.400.00 od nesamostalnog rada. Od Porsche leasing d.o.o. uzeo je prije tri godine Volkswagen Golf na leasing. Sveukupni iznos leasinga je 20.796.51 euro, a mjesečna rata 260 eura. Od imovine i imovinskih prava mjesečno još uprihodi 2 tisuće kuna.

U Zagrebu ima stanove od 138 i 50 metara kvadratnih te dvije garaže. Tu su i dvije vikendice s okućnicom i voćnjakom od 4454 metra kvadratna. Jedna se nalazi u Dragovanščaku, a druga u Donjem Selu. Na štednji ima 200.000 kuna i 60.000 eura, supruga pak 100.000 kuna. 

Bojan Fras: Dva stana u Zagrebu, vikendica u Novom Vinodolskom

Viceguverner Bojan Fras rođen je u Zagrebu 4. siječnja 1963. Diplomirao je 1988. godine na Pravnom fakultetu u Zagrebu. Kao odvjetnički pripravnik počinje raditi 1988. godine, od 1992. radi kao odvjetnik, a od 1995. kao suosnivač i partner u odvjetničkom društvu "Žurić i partneri" u Zagrebu. U odvjetničkom radu bavi se poslovima pravnog savjetovanja i zastupanja na području trgovačkog prava, investicija, financiranja, bankarstva te trgovačkih sporova, uključujući i međunarodne arbitraže. Kao voditelj pravnih timova sudjelovao je u nekima od najvažnijih transakcija u Hrvatskoj na području telekomunikacija, energetike i financiranja, a bio je angažiran kao pravni zastupnik i savjetnik većeg broja vodećih međunarodnih korporacija i financijskih institucija te domaćih društava i ustanova.

Bio je savjetnik za privatizaciju banaka vlade jedne od država u regiji te je savjetovao strane i domaće banke, financijske institucije i kompanije u vezi s njihovim poslovanjem u Hrvatskoj, kao i o derivativnim transakcijama, repo poslovima i drugim oblicima financiranja. Sudjelovao je u zakonodavnom radu.

Odlukom sabora od 5. srpnja 2013. imenovan je viceguvernerom HNB-a. Drugi šestogodišnji viceguvernerski mandat povjeren mu je 12. srpnja 2019. Viceguverner Fras koordinira i rukovodi poslovima iz područja Sektora pravnih poslova i Ureda za praćenje zaštite potrošača.

Ima mjesečnu plaću od 37.000 kuna. Od prihoda od kapitala u godini dana imao je 300.000 kuna. Supruga, koja radi u HPB-u, pak ima kredit od 40.000 eura u OTP banci, s mjesečnom ratom od 450 eura i kamatom od 6.7 posto.

U Zagrebu u vlasništvu ima stan od 110 metara kvadratnih te još jedan od 55 metara kvadratnih. Ima u svojem vlasništvu u Zagrebu i 25 posto od kuće od 170 kvadratnih metara s okućnicom te vikendicu u Novom Vinodolskom. Supruga ima još stan od 35 metara kvadratnih u Zagrebu, a imaju i voćnjak u Donjem Kraju.

Imaju tri automobila, Volvo, Mazdu i Peugeot te brodicu SAS Vektor (vrijednost 250.000 kuna). Tu su i slike čiju vrijednost procjenjuje na 90.000 kuna. Ima i 20 posto udjela u odvjetničkom uredu Žurić i partneri koje je prenio na fizičku osobu kada je postao viceguverner. 

Ima štednju od 1.007.000 kuna te još i pozamašne iznose u stranim valutama. U britanskim funtama ima 20 tisuća, u švicarskim francima 38.5 tisuća te 174 tisuće u američkim dolarima, dok supruga u eurima na računu ima 35 tisuća, a u kunama 460 tisuća. 

Slavko Tešija: rekorder s kreditima

Viceguverner Slavko Tešija rođen je 23. veljače 1954. u Ludbregu. Diplomirao je 1981. na Fakultetu za vanjsku trgovinu u Zagrebu, a magistrirao 2006. na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu, smjer Organizacija i menadžment. Prvo radno iskustvo stječe u Privrednoj banci, a 1983. postaje zaposlenik Hrvatske narodne banke kao viši devizno-monetarni inspektor. Dužnost direktora Direkcije za deviznu i kreditno-monetarnu inspekciju banaka preuzima 1994., a godinu dana kasnije postaje direktor Državne agencije za osiguranje štednih uloga i sanaciju banaka. U Hrvatsku narodnu banku Slavko Tešija vraća se 1996. Od 2014. radi u Sektoru podrške poslovanju HNB-a kao glavni savjetnik, a 2017. postaje ovlašteni predstavnik Republike Hrvatske za sukcesiju financijske imovine i obveze bivše SFRJ. 

Odlukom sabora Slavko Tešija imenovan je viceguvernerom Hrvatske narodne banke 18. srpnja 2018.

Viceguverner Tešija koordinira i rukovodi poslovima iz područja Ureda za koordinaciju poslova sukcesije i Ureda za reguliranje deviznog poslovanja.

>> Viceguverner HNB-a ima plaću od 49.000 kuna. Ima osam kredita po velikim kamatama

Tešija je 2018. godine imao mjesečnu neto plaću od 32 tisuće kuna kao savjetnik u HNB-u, a u međuvremenu kao jedan od viceguvernera zarađuje 49 tisuće kuna mjesečno. 

U Privrednoj banci Zagreb ima kredit u eurima od 35.600 eura, s mjesečni anuitetom od 300 eura. Tu su u imovinskoj kartici i dva kredita u Erste banci, jedan od 46.693 kune (otplaćeno više od pola od 2018.), a drugi od 51 tisuću kuna (od 440 tisuća kuna 2018.).

Tu je i kredit u eurima iz 2013. u Addiko banci, od kojega još mora vratiti 8 tisuća. Serija kredita nastavlja se kreditima u Sberbanci (duguje još 86.302.53 kune), Imex banci Split (duguje još 38.663.09 kuna), American Express kreditna kartica (55091.09 na 20 rata) itd.

Tešija ima jako puno kredita. Njih čak osam. Svih osam kredita podigao je između 2013. i 2021. godine.

Ono što odmah upada u oči je da su svi krediti podignuti s kamatnim stopama koje se danas smatraju prilično visokima. Većina kredita je po kamatnoj stopi od osam posto, jedan je po stopi od 9.70 posto, a jedan po kamatnoj stopi od čak 11 posto.

Zanimljivo je i primijetiti da nije riječ o naročito velikim kreditima. Nijedan Tešijin kredit ne prelazi 100.000 kuna. Većina su kunski krediti, a jedan je podignut u eurima. Krediti su, spomenimo i to, podignuti u nekoliko raznih banaka.

Tešija je posudio i 50.000 kuna iz blagajne uzajamne pomoći. U imovinskoj kartici se ne navodi čija je to blagajna, ali riječ je o modelu koji se koristi među sindikatima. Više hrvatskih sindikata ima blagajne uzajamne pomoći, ali Tešija ne navodi tko je vlasnik BUP-a od kojeg je posudio novac.

U Zagrebu u vlasništvu ima kuću s okućnicom (270 metara kvadratnih), vikendicu u Kaštel Starom. Vikendica je velika 65 kvadrata, a navedeno je da vrijedi 600.000 kuna. Supruga i on voze Ford i Peugeot.

Sandra Švaljek: Stan od 127 metara kvadratnih u Zagrebu, voćnjak kod Krapine

I za kraj imamo zamjenicu guvernera Sandru Švaljek.

Švaljek je godinama bila omiljena ekonomska stručnjakinja vladajuće klase u Hrvatskoj. Sada je u središtu afere koja bi joj mogla okončati dosad vrlo uspješnu karijeru, u kojoj je savjetovala premijere, vodila Zagreb i na kraju se skrasila kao zamjenica guvernera HNB-a za mjesečnu plaću od 45 tisuća kuna.

>> Sandra Švaljek je u golemoj aferi zaradila velik novac

Dodatno je prošle godine od nesamostalnog rada uprihodila 113.331.59 kuna. 

U Zagrebu ima stan od 127 metara kvadratnih (vrijednost 2.5 milijuna kuna) te dvije garaže. Suprug je vlasnik stana od 56 metara (vrijednost 930 tisuća kuna) kvadratnih i garaže. Kod Krapine ima voćnjak koji procjenjuju na 200 tisuća kuna. Švaljek je vlasnica Volvoa iz 2010., čiju vrijednost procjenjuje na 110 tisuća kuna.

Švaljek je svojedobno u Imovinskoj kartici upisala kako ima obveznice Erste banke te da je do njih došla nasljedstvom. No, nije. Švaljek je, kako tvrdi, naslijedila veliki novac i onda odmah taj novac uložila kroz obveznice banke.

Švaljek je u Imovinskoj kartici prijavila obveznice u vrijednosti od 2.5 milijuna kuna. Godišnja kamata na obveznice bila je 5.875 posto, a dospijeće obveznice bilo je za pet godina. Apsolutni prinos, odnosno zarada iznosila je tako 740.361.71 kunu.

Švaljek i njen suprug imaju štednju od 390.500 eura.