Iznad Filipina izgorio asteroid. Pogledajte snimku

Screenshot: X

Iznad otoka Luzon na Filipinima izgorio je asteroid koji je otkriven samo nekoliko sati prije nego što je ušao u Zemljinu atmosferu. Asteroid promjera jednog metra otkrio je NASA-in projekt Catalina Sky Survey te je odmah bilo jasno da zbog svoje veličine ne predstavlja nikakvu prijetnju, odnosno da će izgorjeti u atmosferi. 

No što da se radilo o većem svemirskom objektu? Ovo je tek deveti put da smo otkrili asteroid prije nego što je stigao do Zemlje, iako Europska svemirska agencija (ESA) kaže da asteroid od jednog metra udari naš planet svaka dva tjedna.  

Ipak se radi o manjem objektu. Da je bio mnogo veći, bio bi i "svjetliji", odnosno reflektirao bi više svjetla te bismo ga otkrili mnogo ranije – osim ako ne dolazi iz smjera Sunca koje bi ga moglo sakriti svojim blještavilom, piše Universe Today.

Eksplozija iznad Čeljabinska  

Udari većih asteroida i kometa u prošlosti su uvelike utjecali na život našeg planeta. Najpoznatija takva katastrofa dogodila se prije 66 milijuna godina kada je 10 km širok asteroid udario na područje današnjeg poluotoka Yucatana u Meksiku. Udar je izazvao eksploziju koja je imala energiju nekoliko milijardi atomskih bombi i uništio 75% svih biljnih i životinjskih vrsta, uključujući sve kopnene dinosaure. 

No i manji objekti mogu uzrokovati štetu. Primjer opasnosti koju predstavljaju mali asteroidi i kometi je objekt koji je 15. veljače 2013. prodro u Zemljinu atmosferu u blizini ruskog grada Čeljabinska. Smatra se da je imao promjer od 20 metara i težio 18 tona. Eksplodirao je u atmosferi izazvavši ogromnu eksploziju u kojoj je ozlijeđeno više od 1500 ljudi. 

Čeljabinski meteor je najveći svemirski objekt koji je ušao u Zemljinu atmosferu u zadnjih sto godina, no nitko nije vidio da dolazi. Prišuljao nam se iz smjera Sunca, sve dok nije bilo prekasno.  

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.