KORONAVIRUS U HRVATSKOJ

VIDEO Beroš: Znamo kako i koliko rade obiteljski liječnici

VILI BEROŠ dao je izjavu novinarima nakon sjednice vlade. Objašnjavao je zašto misli da bi obiteljski liječnici trebali testirati i kako bi to sve mogli. Komentirao je i pad hospitaliziranih.

"Ako broj hospitaliziranih ne počne rasti, to će biti super vijest"

Stopa incidencije je 1989. Danas je hospitaliziranih 67 manje nego jučer i četiri osobe manje na respiratoru nego jučer. To je možda najvažnije, još uvijek nemamo povećani broj hospitalizacija. Mi smo u periodu kad broj hospitaliziranih prati broj novozaraženih, ako ovako ostane još tjedan dana, to će biti jako dobro.

Želim reći, u cijelom svijetu raste broj i svi s velikom neizvjesnošću prate hoće li doći do porasta hospitalizacije.

Promjena strategija testiranja

Prije dva dana dogovorena je nova strategija. To je uvođenje brzih antigenskih testova, ona se vrše u 1561 javnozdravstvenoj ustanovi, 370 ordinacija je radilo taj posao, 17 pedijatara i 550 stomatologa. Ukupno je učinjeno 125 tisuća testiranja i nismo primijetili da je došlo do miješanja zdravih i nezdravih i slično.

 

Ja kao ministar moram odgovoriti na zahtjeve struke, a struka je rekla da moramo promijeniti strategiju testiranja. Bolnice su opterećene liječenjem, ne dijagnosticiranjem, i u tome segmentu bolnice ne mogu pomoći. Ono što smo mislili da možemo napraviti je da svi liječnici obiteljske medicine brinu za svoje pacijente. Ja znam da su oni opterećeni, ali mi nismo u normalnim vremenima, naš je primarni zadatak zbrinjavanje epidemije.

Molim ih i to da se organiziraju i pruže potrebnu zdravstvenu zaštitu svojim osiguranicima. U kontekstu epidemije i novih izazova, jednostavno smo smatrali da je adekvatno da hrvatski pacijenti dolaze svojim liječnicima po pomoć.

Napravili smo kalkulacije, točno znamo koliko je prvih pregleda, koliko je kontrolnih pregleda, telefonskih konzultacija i znamo tko i koliko radi, nije sve što je izašlo u medijima točno, kada je riječ o potrebi, molim da svi damo još jedan doprinos.

Ako znate kada vam dolaze pacijenti, recite im neka na testiranje dođu pred kraj ili na početku smjene. U svakom slučaju, razgovarao sam jutros s ravnateljima domova zdravlja, ne mora nužno svaki liječnik testirati svoje pacijente, može u zajedničkim prostorijama testirati pacijente tog doma zdravlja.

Sve će biti plaćeno, svaki prekovremeni sat, svako testiranje.

Kome će bolesni građanin otići ako ne svom liječniku u ambulantu? Jučer sam čuo i takve priče. Ali kome, dragi moji Hrvati i Hrvatice, treba otići ako je netko bolestan?

Sada trebamo pomoći epidemiolozima. Možemo uključiti i privatnike, ali prvo moramo vlastite kapacitete iskoristiti.

"Nisam ja u ratu s primarcima"

Neki kažu da sam ja u ratu s primarcima, ali nisam, ja sam u ratu s virusom, a oni su moji suborci.

Netko je napisao da sam general, ali ja nisam to, samo sam na čelu sustava. Ali ako već govorimo o usporedbi - general donosi odluke, one ponekad mogu biti loše, ali kada general da neku odluku, vojska ga mora slušati. Ovo nije moja odluka da dam više zadataka primarcima. Ovu odluku donio je Hrvatski zavod za javno zdravstvo, ja moram to operacionalizirati.

Ja najljepše molim liječnike da testiraju svoju pacijente.

Svi radimo na granici svoga maksimuma.

Izračunali su da je to nekoliko testiranja dnevno, jučer sam čuo da je to iznimno kompleksan zadatak, ja mislim da za nekog tko je završio medicinu, pa i za sestru, to nije kompleksno.

Slijede pitanja novinara

Jeste li ovo trebali iskomunicirati prije s obiteljskim liječnicima?

Nije rečeno kada će krenuti, samo je najavljeno. Rekao sam vam, vi ste sami tražili zaključke sastanka, potpuno je jasno da smo trebali donijeti neke odluke, sve je to jedna procedura i danas sam na vladi rekao da će se po ispunjenju svih preduvjeta krenuti s time.

Dodatno plaćanje testiranja?

U kontekstu traženja od ministra da se testira osiguranika mislim da se to treba neupitno napraviti, ali taj dodatni napor će biti plaćen, želim biti fer. Mislim da je cijena rada oko 50 kuna, to određuje HZZO... Ta cijena je vrijedila i prije, i onda će biti dodatno plaćena obiteljskim liječnicima, koje molim da to rade dodatno.

O omikronu. Je li omikron spas? Može li blagi omikron spriječiti pandemiju, mislite li to s obzirom na to da su neke mjere ipak postrožene?

Ja i dalje tako mislim.

Dajte mi još tjedan dana, maksimalno dva, da dam odgovor na to pitanje.

Želim vjerovati da ćemo doći do virusa koji će se brže širiti, ali izazivati blage kliničke slike, pritom imunizirati sve, i svesti sve na endemijsku priču, da će virus povremeno cirkulirati, ali neće predstavljati ovako velik izazov. Nadajmo se da omikron neće izazivati tako teške kliničke slike kao prijašnji sojevi.

Ali hajmo pričekati još neko vrijeme da vidimo što će omikron napraviti. Nadamo se da on neće izazvati teške kliničke slike. Čini se da sve ide dobrim putem, ali pričekajmo još nekoliko tjedana. Mislim da je on inicijalno uzrokovao teže kliničke slike, da bismo to već vidjeli, da bismo vidjeli povećan broj hospitaliziranih. Ali tome ne svjedočimo. Ovaj današnji pad od 67 hospitaliziranih je sjajan. Kad bi se taj trend nastavio, mogao bih s većom sigurnošću odgovoriti na to vaše pitanje.

Koliko smo daleko od toga da se koroni pristupa kao gripi?

Malo prije sam rekao da je mogućnost da koronu pratimo kao gripu. Ali to će biti moguće samo ako ne budemo imali ozbiljne posljedice od ovoga. Ne možemo glumiti da je nešto kao gripa ili lakše, a završavaju nam stariji na respiratoru, velik broj njih. To nije dobar pristup.

Ljudi nakon brzih testova ne mogu izvan države, zašto privatni labovi ne rade PCR na uputnice? 

Hrvatska je tražila od EU da brzi testovi vrijede i za putovanja, ali to je regulativa EK. 

Nama u ovom trenutku fokus je sprečavanje progresije epidemiološke situacije. Naš zadatak je odgovoriti na to. Sveukupni PCR kapaciteti nisu dostatni i njihov nalaz se čeka duže. Čitav svijet se okreće brzim testovima.

Trebamo napraviti distinkciju između testiranja u sklopu dijagnostike i privatnih zahtjeva. Zašto bi Zavod plaćao nekome PCR tko želi na putovanje? Govorimo o onom što ja kao ministar radim u kontekstu zaštite zdravlja ljudi, a ne privatnih zahtjeva.

Umanjuje li se realna brojka zaraženih zbog brzih testova?

"Moguće da da", rekao je Beroš, dodavši da sve ovisi o definicijama ECDC-ja, kao i da je Hrvatska još ranije tražila da se priznaje brzi antigenski, ali to nije prihvaćeno.

Uskoro opširnije

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.