Plenković: Cijepljenje uvjet za potpore firmama. Beroš: Neće biti diskriminacije

Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL

MINISTRA zdravstva Vilija Beroša danas su novinari na press-konferenciji Stožera pitali o jučerašnjoj najavi premijera Plenkovića, koji je rekao da će državne potpore za očuvanje radnih mjesta biti uskraćene firmama čiji radnici se ne cijepe.

Ta najava izazvala je burne reakcije poduzetnika i oporbe, a danas ju je na presici Stožera pokušao braniti Vili Beroš.

Pogledajte snimku!

 

"Mislim da najbolje rezultate daju obostrani rezultati, solidarnost mora biti uzajamna. Vi znate koliko je vlada napora napravila da očuva radna mjesta, sačuvano ih je 700.000, očuvana je likvidnost 120.000 privrednih subjekata. S druge strane, očekujemo da svi koji su primili naknadu, neću reći vrate uslugu, ali daju doprinos kolektivnom naporu da se izađe iz krize", rekao je Beroš.

"Sad neki formiraju front protiv cijepljenja, ne znam zašto" 

"U početku nismo imali odgovor na krizu, ali sad ga imamo - to je cijepljenje. Ako cijepljenje može omogućiti pretpostavke da imamo normalan rad društva, ne znam zašto to ne učinimo. Ne znam zašto sad neki formiraju front protiv cijepljenja. Vjerujem da će poduzetnici prepoznati naša nastojanja da napravimo kolektivni iskorak i napor da osiguramo izlazak iz krize. Je li moralno i ekonomski opravdano da istu naknadu dobiju oni koji doprinose i oni koji to ne rade?" rekao je.

"Reći ću da diskriminacije neće biti, još uvijek su okolnosti takve da cijepljenje nije obavezno. Ta ideja koju je premijer iznio mora naći svoj put i u zakonu i u normama, ali na put iz krize možemo samo zajedno, solidarno i odgovorno", rekao je Beroš.

"Ne mislimo raditi diskriminaciju prema privatnom sektoru"

"Već sam rekao da diskriminacije neće i ne smije biti. Upravo je u tijeku izrada revizija smjernica za zdravstvene djelatnike i pacijente. Mi počinjemo seriju sastanaka i sa svim ministrima ćemo razgovarati što oni misle, razmišljamo o svim javnim službama i ne mislimo raditi diskriminaciju prema privatnom sektoru", rekao je kasnije na presici Beroš.

"Vi ste jučer svjedočili činjenici da je premijer izrekao ovu ideju. Razgovaramo u EU o istoj temi, sve nas muče slični problemi. Kada zadovoljimo pravnu formu, zakonsko i ustavno utemeljenje, onda ćete dobiti sve elemente ove ideje. Živjeti i raditi moramo i privređivati, ali to možemo jedino u zdravom okruženju. Vlada neće odustati od potpora, ali očekujemo od svih drugih da participiraju u krizi. Put je jasan, znanstveno, stručno utemeljen, a to je cijepljenje", rekao je ministar zdravstva.

O istoj temi govorio je i šef Stožera Davor Božinović.

"Može se razgovarati o tome jesu li svi benefiti koje omogućuje država bezuvjetni"

"Ono što nam predstoji je otvaranje jedne vrste dijaloga, od sljedećeg tjedna već, sa sindikatima i poslodavcima, dužnost vlade je da u zaštiti života i zdravlja može ići prema rješenjima koja mogu voditi prema interesima, to ne znači uvođenje obveze cijepljenja, ali se može razgovarati o tome jesu li svi benefiti koje omogućuje država bezuvjetni", rekao je.

 

"Čuli ste, prošle jeseni nismo imali rješenje u vidu cjepiva, donosili smo odluke, preporuke, ali u ovom trenutku imamo rješenje. Država se za to rješenje izborila u pregovorima unutar EU i mi imamo dovoljno cjepiva za sve hrvatske građane. Čuli ste što kaže znanost, što je znanost pokazala kroz povijest. Mi imamo izbor hoćemo li prihvatiti znanost i umjesto da budemo zahvalni, mi otvaramo pitanja koja ne pridonose izlasku iz ove situacije", dodao je.

"Državu je sva ova kriza koštala 34 milijarde kuna, imali smo dva razorna potresa koji državu stoje 128 milijardi kuna, nama je temeljni interes, ne samo vladi, da što prije izađemo iz te situacije, imamo rješenje, to je cijepljenje. Ogromna većina ljudi se može cijepiti bez straha od nuspojava. l proći će ljeto, jesen će brzo, one države koje će se brže procijepiti imat će manji 4. val i manje ekonomske štete. Očekujem razumijevanje svih jer interes nam je zajednički", rekao je Božinović.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.