VIDEO Biden održao govor, dosta je živnuo. Osvrnuo se na mučnu debatu, napao Trumpa

Foto: Screenshot

Joe Biden upravo se nalazi na pozornici u Raleighu, u Sjevernoj Karolini, gdje održava prvi predizborni govor nakon svog sinoćnjeg prilično mučnog nastupa u debati protiv Donalda Trumpa.

Bidenova supruga Jill animirala je publiku prije nego što predsjednik progovori. "Ne postoji nitko za koga bih radije da sada sjedi u Ovalnom uredu nego moj suprug", rekla je prva dama.

"Ono što ste sinoć vidjeli u debati bio je Joe Biden, predsjednik s integritetom i karakterom, koji je rekao istinu. A Donald Trump je govorio laž za laži", kazala je. 

Na pozornicu je uz ovacije izašao aktualni američki predsjednik i kandidat za novi mandat Joe Biden. Njegov govor mogli ste pratiti uživo na samom vrhu članka. 

Biden puno življi nego na sinoćnoj mučnoj debati. "Za razliku od drugog tipa, suprotstavit ćemo se Putinu"

Počeo je govor i odmah je primjetno da ima puno više energije nego jučer. 

“Osigurat ćemo čistu pitku vodu, pristupačan brzi internet, kvalitetno obrazovanje za svako dijete u Americi. Osigurat ćemo našu granicu i zaštititi legalnu imigraciju", rekao je Biden.

A onda je s posebnim žarom: "Za razliku od drugog tipa, mi ćemo se suprotstaviti diktatorima poput Putina jer se Amerika ne klanja nikome, nikome, nikome nikada."

Biden je sada prešao na sinoćnju raspravu i napada Trumpa da je izrekao, po njegovom mišljenju, rekordan broj laži.

“Jeste li vidjeli Trumpa sinoć? To je iskreno novi rekord za najviše laži izrečenih u jednoj raspravi,” rekao je Biden.

"Lagao je o velikoj ekonomiji koju je stvorio. Lagao je o pandemiji koju je izazvao, ubivši milijune ljudi. Zatvorio je tvrtke, zatvorio je škole, izgubio svoje domove, ljude diljem ove zemlje", kazao je. 

"Nisam mlad, ali jednu stvar znam. Znam govoriti istinu"

"Ja nisam mlad, da konstatiramo očito...", rekao je Biden uz smiješak i dobio velike ovacije. "Ne hodam kao prije, ne govorim brzo kao prije, ne debatiram kao prije. Ali jednu stvar znam. Znam govoriti istinu. Znam razlikovati dobro od zla. I znam raditi ovaj posao. I znam kako ustati kada se padne", rekao je. 

"Donald Trump će uništiti našu demokraciju, a ja ću je braniti. Jeste li sa mnom?", rekao je i dobio veliki pljesak. 

"Sredimo ih, Sjeverna Karolina!", rekao je na kraju. 

Loša noć za Bidena, kažu neodlučni glasači

Ankete s neodlučnim glasačima potvrdile su da je to bila loša noć za Bidena. Njegov nastup opisali su kao slab, neugodan i teško gledljiv. Trumpova kampanja u petak je objavila video Bidenovih zastajkivanja. "Sinoć je svijet vidio tko je. Nije sposoban služiti", rekla je glasnogovornica Karoline Leavitt.

Jedan republikanski savjetnik rekao je da će debata biti od pomoći republikancima u saveznim državama koje naginju demokratima, poput Virginije i Minnesote. Bidenov slab nastup u debati izazvao je zapanjene reakcije globalne javnosti, uz javne zahtjeve da odstupi, vrlo vjerojatno ostavivši neke od američkih najbližih saveznika u stanju pripreme za mogući Trumpov povratak. 

Bivši američki predsjednik Barack Obama priznao je da je Joe Biden imao "loš" debatni nastup protiv republikanca Trumpa u četvrtak, no ostao je pri svojoj podršci Bidenu.

"Loše debatne noći se znaju dogoditi. Vjerujte mi, ja to znam", napisao je Obama na X-u. "No ovi izbori i dalje su izbor između nekog tko se borio za obične ljude cijeli svoj život i nekoga kome je stalo samo do sebe", napisao je Obama te dodao da "prošla noć to nije promijenila."

Iduća debata u rujnu

Oko 48 milijuna TV gledatelja pratilo je američku predsjedničku debatu između demokratskog kandidata Joea Bidena i njegova republikanskog konkurenta Donalda Trumpa, prema preliminarnim podacima Nielsena.

Ta brojka ukazuje da je publika bila za jednu trećinu manja od 73 milijuna ljudi koji su gledali prvo sučeljavanje istih kandidata 2020. godine te da je po gledanosti među tri najniže rangirane prve predsjedničke debate od 1976. godine.

Ta relativno niska brojka u usporedbi s proteklim debatama u nedavnim izbornim ciklusima može pokazivati slab entuzijazam glasača za oba kandidata. Ona, međutim, u potpunosti ne obuhvaća praćenje online koje postaje sve popularnije dok se tradicionalno televizijsko gledateljstvo smanjuje.  

Sljedeća Biden-Trump debata na rasporedu je 10. rujna, a domaćin će biti ABC News.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.