VIDEO Macron: Elizabeta II. bila je jedno sa svojom nacijom

Screenshot: YouTube

PREDSJEDNIK Francuske Emmanuel Macron odao je počast preminuloj kraljici Elizabeti II. te rekao da je ona bila "utjelovljenje svog naroda" i "predstavljala osjećaj vječnosti".

"Upravo je preminula kraljica Elizabeta II. Ujedinjeno Kraljevstvo zauvijek će nositi pečat one koja ga je utjelovljivala sedamdeset godina s nepokolebljivom snagom i moralnim autoritetom. Francuska odaje počast kraljici koja je obilježila povijest svoje zemlje, našeg kontinenta i svoje stoljeće."

Macron je dalje rekao da je Elizabeta II. tijekom Drugog svjetskog rata bila mehaničarka i vozačica hitne pomoći u britanskim oružanim snagama. Opisao je kako je postala kraljica kao mlada djevojka te da je prije toga bila počasna mlađa zapovjednica.

"Bila je i žena i majka i sva su njena lica i imena došla pod jednu titulu", rekao je Macron, prenosi Independent.

 

"Kraljica je bila utjelovljenje svog naroda"

Francuski predsjednik je rekao da je Elizabeta II., otkad je postala kraljica, dala sve od sebe svom kraljevstvu. 

"Rijetko kada su se podanici toliko poistovjećivali sa svojim vladarom i bili zaneseni svakim njezinim pogledom, riječi, odjećom i gestama. Predstavljala je i naslijeđe prošlosti i povjerenje u budućnost. Kraljica je bila jedno sa svojom nacijom - bila je utjelovljenje naroda, teritorija i zajedničke volje te stabilnosti. Ona je predstavljala osjećaj vječnosti", rekao je.

"Elizabeta II. imala je posebno mjesto u srcima Francuza"

Macron je spomenuo i što je kraljica Elizabeta II. predstavljala Francuskoj i Francuzima.

"Imala je poseban status u Francuskoj te posebno mjesto u srcima Francuza. Nijedan se strani suveren nije češće penjao stepenicama Elizejske palače od nje. Počastila je Francusku sa šest državnih posjeta i susrela se sa svakim od njezinih predsjednika. Kraljica 16 kraljevstava voljela je Francusku, koja joj je uzvraćala ljubav. Večeras narodi Ujedinjenog Kraljevstva i Commonwealtha oplakuje svoju kraljicu. Narod Francuske im se pridružuje u njihovoj tuzi."

Macron je rekao da Francuska i njezin narod iskazuju svoje dugogodišnje prijateljstvo i duboku tugu kraljevskoj obitelj, britanskoj vladi te narodu Britanije.