VIDEO Novinarka se ubacila među radnike call centra SNS-a. Otkrila kupovinu glasova?

Foto: EPA, Shutterstock

Ivana Milosavljević, mlada novinarka Centra za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS), infiltrirala se u call centar vladajuće Srpske napredne stranke (SNS) te otkrila sumnjive i potencijalno nezakonite prakse koje upućuju na to da se call centar bavio kupovinom glasova za stranku predsjednika Srbije Aleksandra Vučića.

Centar za istraživačko novinarstvo Srbije objavio je na društvenim mrežama i snimke koje je beogradska studentica Milosavljević snimila dok je radila na priči o kupovini glasova za SNS preko call centra.

Isplaćivanje honorara u kešu

Milosavljević se ubacila među mlade koji rade u call centru za dnevnicu od oko 3000 dinara, što je iznos od oko 25.21 eura, svakodnevno zovu građane Srbije i ispituju ih o tome hoće li glasati za Vučićevu stranku.

Honorarnim radnicima centra najavljeno je da će se pozivi obavljati i 17. prosinca, na dan parlamentarnih izbora u Srbiji. Novinarka je ispričala da je tog dana trebalo biti više posla nego inače, no najavljeno je da će tada dnevnica biti veća. Novac se isplaćuje ponedjeljkom "na ruke" u prostorijama Centra za edukaciju i razvoj omladine Beograda (CEROB).

Radnici prije posla trebali na glasanje uz fotku biračkog listića

Milosavljević je ispričala da je uvjet za veću dnevnicu na dan izbora bio da zaposlenici call centra prije smjene moraju otići glasati, fotkati birački listić i porukom ga poslati nadređenoj. Nakon što je izašla priča CINS-a, opozicija i mnogi građani Srbije čestitali su novinarki na radu i komentirali da se tu radi o kupovini glasova. Problematičan je i popis birača, kao i rukovanje privatnim podacima.

Istraživačku priču mlade beogradske novinarke potaknula je dojava osobe upoznate s djelovanjem call centra. Nakon što je dobila posao, novinarka je ubačena u grupu na WhatsAppu "Call centar 2023" sa zastavom Srbije. Novinarka je detaljnu ispovijest objavila na portalu CINS-a.

Žena iz agencije za hostese: Trebaš slikati izborni listić i poslati ga meni

Novinarka kaže da je sredinom prošlog mjeseca grupa imala manje od 350 članova. Sami članovi nisu se mogli dopisivati u toj grupi, osim kada su birali koje će smjene raditi. Prva poruku poslana je s broja telefona agencije za hostese M&J Lady Hostese. Na stranici te agencije piše da ju vode sestre blizanke Jelena i Milena Marković.

Milosavljević je u nedjelju saznala kada radi i koje su njezine smjene. S poslom je trebala početi već u ponedjeljak. Prva smjena bila je od 10 do 14 sati, a druga od 15.30 do 20 sati. Oko 21.30 te večeri novinarki je zazvonio telefon. Žena iz agencije za hostese s druge strane slušalice ispričala joj je pobliže koji su uvjeti rada.

"Izborni dan je 17. prosinca, tada se glasa. Možeš li glasati? Izaći ćeš na biralište, zar ne?" pitala ju je žena iz agencije. "Mislim da vjerojatno hoću. Nisam posebno o tome razmišljala, ali ako budem u Beogradu, a vjerujem da ću biti, pretpostavljam da hoću", odgovorila je novinarka.

"Mi zapošljavamo ljude koji će to napraviti 17. prosinca jer nam je suludo plaćati toliko dnevnica, a imamo nekoga tko neće glasati, tko nije pri našoj stranici, pri predsjedniku. To je neki mali uvjet za rad i sve ovo. I tog dana će dnevnica biti mnogo veća. A kada kažem veća, mislim baš veća, jer će se raditi cijeli dan. Imate hranu i sve taj dan, o tome ne moraš brinuti, ali moraš prije ulaska na posao prvo glasati. Onda se dolazi na posao. Razumiješ li me? Trebaš slikati glasački listić i poslati ga samo meni. Znači nitko ne smije znati, nitko ništa. To je doslovno vaša ulaznica za taj dan, za rad, shvaćaš?" kazala je žena iz agencije.

Bez razgovora o dnevnicama

Beogradska novinarka je ispričala da je ključno pravilo da se o dnevnicama ne razgovara međusobno, da isplata ide u kešu na ruke i da nema fotografiranja prostora. Također, navela je da je postojao i poseban kodeks odijevanja.

Rad u call centru obavljao se na adresi tvrtke Prointer, koja se godinama dovodila u vezu sa SNS-om. Zaposlenici centra nisu samo zvali ljude, već su i unosili u bazu građana koji su se vodili kao kapilarni glasovi, od kojih su neki pristizali iz javnih firmi.

Osiguravanje kapilarnih glasova

Netko drugi osigurava kapilarne glasove, najčešće osoba zaposlena u javnom sektoru. Obaveza te osobe je skupiti kvotu potencijalnih glasača, navodi CINS. U bazi su već postojali podaci poput adrese, biračkog mjesta... zadatak je bio da se svakom čovjeku s liste kapilarnih glasova doda i broj telefona i da se obilježi je li osoba član ili glasač. Iz call centra kasnije zovu te ljude.

Izvor CINS-a tvrdi da su u toj bazi svi birači, neovisno o tome za koga glasaju. Milosavljević tvrdi da je svjedočila da je vidjela par vrećica s popisima za unos u bazu te da su neke imale oznake SNS-a. Novinarka kaže da obuka o tome kako se rukuje privatnim podacima građana nije postojala, a i da se nije znalo odakle ti popisi.

"Uslikaš svoj listić, to nam je garancija da si lojalna"

Isplata honorara obavlja se u prostorijama CEROB-a u Beogradu. Tamo je Milena Marković iz agencije za hostese provjeravala imena honoraraca. Na listama provjeravaju koliko su radili, kolike su im dnevnice itd.

Marković je novinarku koja je došla po honorar pitala je li ubačena u grupu od 17. prosinca. Kada je novinarka odgovorila da nije, Marković ju je pitala odakle je.

"Iz Knjaževca, ali u Beogradu živim. Imam ovdje prebivalište", odgovorila je Milosavljević. "Top, bravo kraljice", rekla joj je Marković i pitala može li raditi na izborni dan.

"Znači, dnevnica je 9000 dinara (75.63 eura) i treba se slikati glas prije dolaska na posao. Pošalješ meni taj glas, to nam je samo neka garancija da si naša, da si lojalna, da ćeš dobiti devet tisuća. Ne želim da mi dođu tu neki...", rekla je Marković kroz smijeh.

"Dobrodošla u klub 17. prosinca", poslala joj je Marković kasnije kada ju je ubacila u istoimenu grupu.