VIDEO Odroni, klizišta, raspadnute ceste... Ovo su posljedice jučerašnjeg nevremena

Foto: Damir Spehar/Pixsell

Obilna kiša koja je juler navečer pala u kratkom vremenskom razdoblju u Desiniću u Krapinsko-zagorskoj županiji izazvala je poplave, odrone zemljišta i klizišta, a problema je bilo i u Varaždinskoj županiji, doznaje se u nadležnim službama.

U Zagorju je najgore prošla općina Desinić, a na teren su odmah izašle vatrogasne službe koje su radile na ispumpavanju vode iz poplavljenih područja. Načelnik Općine Desinić Zvonko Škreblin rekao je da je prolom oblaka trajao oko pola sata. „Pale su jako velike količine kiše, sve je bilo puno vode. Zahvatilo je sjeverozapadni dio naše općine, mogu reći da se radi o gotovo pola općine. Svi odvodni jarci su se začepili, čak i potok koji je bio reguliran se razlio”, kazao je Škreblin.

Vatrogasci su, dodao je, uspjeli spasiti od poplave dvije kuće, no u treću je voda ušla, poplavila garažu i dvorište. Škreblin je rekao i da na cestama ima odrona te da je voda s njiva donijela dosta mulja i zemlje, stoga se to danas čisti strojevima i bagerima. „Ceste su sve prohodne, sad se još radi na dva mjesta, ali mještani imaju drugu cestu koju mogu koristiti dok se to ne riješi”, naglasio je načelnik Desinića.

Problemi i kod Varaždina

Obilna kiša i jak vjetar izazvali su probleme i u Varaždinskoj županiji, a kako smo doznali u Operativnom centru 193, u ponedjeljak su imali 20-ak intervencija vezanih uglavnom uz obranu od poplava, ispumpavanje vode te uklanjanje stabala srušenih na prometnice.

U Županijskom centru 112 za Hinu su rekli da je kod Ludbrega bila poplavljena državna cesta na prilazu gradu te da je nevrijeme uzrokovalo i trosatni nestanak električne energije u varaždinskom prigradskom naselju Kućan Marofu.

U mnogim mjestima u Varaždinskoj županiji voda je poplavila pojedine podrume, a lokalni mediji pišu i da je u nekim ulicama u Varaždinu velika količina vode iz spremišta izbacila polupodzemne spremnike.

Katastrofa u grubišnopoljskom području

U manje od sat vremena na grubišnopoljskom području jučerašnje jako nevrijeme s obilnom kišom učinilo je ogromne štete, piše Moj Portal.

 

Osim što su uništeni vrtovi i usjevi i što je poplavljena cesta, bilo je evakuacija životinja, ali i ljudi. Ogromna količina oborine uništila je glavnu prometnicu od Grubišnog Polja prema Donjoj Rašenici, a zbog napuknute i uništene ceste, promet je i danas zatvoren.

"Kod mosta i kanala pukla je cesta pa se niti danas ne može proći kroz selo. Moramo preko Treglave. Jučer se u tih sat vremena nije nikuda moglo, bili smo potpuno odsječeni od svega. Gornja Rašenica, Ivanovo Selo, Treglava…, sve je bilo poplavljeno, priča na mještanka čiji sin se uspio vratiti kući s posla tek kasno navečer oko 21 sat. I to preko Dioša i Šuplje Lipe jer je sve drugo bilo neprohodno", ispričala je mještanka.

Josip Heger, zapovjednik Vatrogasne zajednice Bjelovarsko-bilogorske županije potvrdio je da je najgore bilo upravo na području Grubišnoga Polja, odnosno u Donjoj Rašenici i Ivanovom Selu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.