FOTO , VIDEO Ogroman požar kod Omiša: Gori iznad Krila Jesenice, vatra kraj kuća: "Stanje nije dobro"

Screenshot: Facebook, Čitatelji Indexa, Darko Pastar, Naslovna fotografijua: Boris Divjak, Postira

DANAS je oko 20 sati buknuo požar u Krilu Jesenice koji se brzo proširio, nošen jakim jugom.

Kako su izvijestili iz DUZS-a, požar se širi sjeverno prema brdu i gradu Splitu. Zatraženo je djelovanje Državne vatrogasne intervencijske postrojbe Split (8/3) i svih vatrogasnih snaga iz Trogira, Kaštela, Splita, Omiša i Makarske (80 do 100 vatrogasaca.

Zatvorena Jadranska magistrala, požar se širi ka Podstrani

Kako javljaju iz HAK-a, zbog požara je zatvorena Jadranska magistrala (DC8) od Strožanca do Omiša zbog požara u Krilu Jesenice od. Obilazak je županijskom cestom ŽC6142 i državnom cestom DC70 Strožanac - Žrnovnica -Tugare - Omiš i obratno.

Krilo Jesenice prilično je usko mjesto uz samu magistralu. Kako se vidi na snimci, gori svega par desetaka metara od mora i prvih kuća. Krilo je inače brodarsko središte u kojem se tijekom cijele godine nalazi velik broj turističkih brodova, mahom drvenih.

Kako nam javljaju čitatelji, vidi se kako se požar širi prema Podstrani, dok je na facebook stranci Vatrogasci - Oni su naši heroji, objavljeno kako je požar već stogao do Podstrane.

Čitatelji javljaju i kako su se oko 23 sata oglasile sirene jer se vatra približava kućama.

Požar buknuo oko 20 sati iznad uljare

Kompletne vatrogasne snage s područja Splitsko-dalmatinske županije na terenu su u Krilu Jesenicama, gdje je nakon 21 sat buknuo veliki šumski požar, doznaje se u Županijskom vatrogasno-operativnom centru Split.

Vatra je buknula u 20:10 sati iznad uljare, u gustoj borovoj šumi, zadnjoj preostaloj pošumljenoj površini, s obzirom na to da su okolna šumska područja izgorjela do temelja ovoga, ali i prošlih ljeta u brojnim požarima.

Odmah po dojavi na teren su poslane sve raspoložive vatrogasne snage, odnosno svi DVD-ovi sa šireg splitskog područja, te Javna vatrogasna postrojba (JVP) Grada Splita.

Vatra potpomognuta jakim jugom nešto poslije 22 sata stigla je do zapadnog dijela Podstrane i Bajnica, te opasno ugrozila stambene i poslovne objekte koje brane brojni vatrogasci pred kojima je teška i besana noć.

Vatrogasci brane kuće

Na požarištu puše jugo koje nosi vatru put Bajnica. Na području Bajnica je velik broj kuća koje su gusto zbijene, kao i šuma.

Kako piše Dalmacija danas, u Krilu je nestalo struje. Vatrogasci u starom selu Jesenice, smještenom ispod brda, brane kuće.

"Situacija nije dobra, brani se među kućama. Obranile su se kuće u starom selu, ali požar ide put Podstrane i Bajnica", rekao je za Index Višeslav Pešić, zapovjednik omiških vatrogasaca koji su među prvima izašli na teren.

Na terenu su sve raspoložive snage od Trogira do Makarske.

Ako ste na sigurnom i imate snimku ili fotografije požara, šaljite nam ih na našu mail adresu: desk@index.hr ili putem inboxa naše Facebook stranice.

Uskoro opširnije...

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.