VIDEO Plenković i Milanović pjevali Thompsonovu pjesmu: "Herceg-Bosno, srce ponosno"

Foto: Milan Sabic/PIXSELL

PREDSJEDNIK Zoran Milanović i premijer Andrej Plenković pjevali su pjesmu Lijepa li si Marka Perkovića Thompsona, omiljenog pjevača hrvatske desnice, kojemu su proteklih godina zabranjeni nastupi diljem Europe - u Austriji, Njemačkoj, Sloveniji. Dogodilo se to danas na Klisu, gdje je obilježena 31. godišnjica osnutka 4. gardijske brigade Pauci.

 

 

Logor i ratni zločini

Index je i ranije pisao zašto su ova, ali i druge Thompsonove pjesme problematične. Jedan od tih ranije objavljenih tekstova možete pročitati ovdje.

U pjesmi Lijepa li si jedan od stihova glasi: "Herceg-Bosno, srce ponosno." Herceg-Bosna je svojevrsni ekvivalent SAO Krajine, u kojoj je postojao i zloglasni logor za Bošnjake. Osnovali su je HDZ i HDZ iz Bosne i Hercegovine 18. studenog 1991. godine, a 28. kolovoza 1993. proglasili su je republikom.

Hrvatska je tijekom postojanja Herceg-Bosne, koja je potpuno ukinuta tek 1996., financirala i organizirala tu samozvanu republiku. Mate Boban bio je njen predsjednik od 1991. do 1994. godine, a njegov grob može se vidjeti i u nekoliko kadrova spota pjesme Lijepa li si.

Zbog zločina počinjenih na području Herceg-Bosne, između ostalih, pravomoćno su osuđeni Slobodan Praljak, koji se ubio u sudnici, zatim bivši predsjednik vlade Herceg-Bosne Jadranko Prlić (25 godina zatvora) te bivši ministar obrane Bruno Stojić (20 godina zatvora).

Pjevala je i Kolinda

Bivša predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović je također snimljena kako pjeva ovu Thompsonovu pjesmu tijekom svojeg posjeta SAD-u 2018. godine, dok je bila posebna gošća na obilježavanju 25. godišnjice Nacionalne federacije američkih Hrvata (NFCA).

Lijepa li si je završila i u stranim medijima

O ovoj pjesmi su pisali i strani mediji, a u Njemačkoj je izbio skandal kada je objavljena snimka na kojoj ju je pjevao nogometni vratar Manuel Neuer.

"Je li Neuer znao što pjeva?" pitao se najčitaniji njemački i europski list Bild u tekstu koji je 2020. na njegovom portalu objavljen na udarnom mjestu pod naslovom: "Zvijezda Bayerna pjeva pjesmu ekstremno desnog benda sklonog skandalima."

>> Pogledajte Manuela Neuera kako pjeva "Lijepa li si" na brodu pored Dubrovnika

"Pjevanjem na hrvatskom jeziku u tamošnjem beach baru Neuer je izazvao uzbuđenje na Balkanu i na društvenim mrežama. Hrvati ga slave, ali ga Srbi i Bošnjaci žestoko napadaju. Što je toliko eksplozivno u pjesmi koju Neuer pjeva? Pa to što je izvodi u Hrvatskoj poznati, ali u mnogim državama zabranjeni i zloglasni pjevač Thompson", pisao je Bild pa čitateljima objasnio tko je Thompson.

"On je, pjevajući pjesmu Jasenovac i Gradiška Stara, slavio zločine ustaša, hrvatskih fašista i nacističkih saveznika u Drugom svjetskom ratu. Na navedenim mjestima bili su koncentracijski logori u kojima su zatočeni, mučeni i ubijani deseci tisuća civila, Srba, Roma i Hrvata. Neuer pak pjeva njegovu pjesmu Lijepa li si u kojoj Hrvati svojataju dio Bosne i Hercegovine koji su u krvavom ratu s Bošnjacima sredinom 90-ih pokušali pripojiti Hrvatskoj", pisalo je u tekstu.

Goal: Tip koji veliča zločine nad Srbima, Židovima i Romima

Njemački Goal.com je tada pod naslovom "Neuer izazvao buru pjesmom skandaloznog hrvatskog banda s fašističkim tendencijama" pisao da je slavni golman Bayerna i Njemačke izazvao velike kontroverze pjevanjem pjesme Lijepa li si.

"Herceg-Bosna iz pjesme Lijepa li si nastala je na etničkom čišćenju, pljački i masakrima Bošnjaka i Srba."

"To je domoljubna pjesma u kojoj se slave razne hrvatske regije. Problem je što se u njoj kao dio Hrvatske navodi Herceg-Bosna, kako su Hrvati nazvali dio Bosne i Hercegovine od kojeg su tijekom rata 90-ih napravili autonomnu oblast koju su željeli pripojiti Hrvatskoj. Hrvati su do Herceg-Bosne došli tako da su etnički očistili njen teritorij od Bošnjaka i Srba, pri tome masakrirajući civile tih nacionalnosti i masovno pljačkajući njihovu imovinu", piše Goal.

Ističe da je pjesma u kojoj se tako nastala Herceg-Bosna slavi kao "srce ponosno" uspješnica "Marka Perkovića Thompsona, koji veliča hrvatski fašizam". "To je dokazao pjevanjem pjesme Jasenovac i Gradiška Stara koja glorificira ubijanje Srba, Židova i Roma u navedenim koncentracijskim logorima", piše Goal i dodaje da je "zbog toga Thompsonu zabranjen ulazak i pjevanje u nekoliko europskih država". 

Thompsonovi koncerti zabranjeni u Njemačkoj, Nizozemskoj, Švicarskoj, Sloveniji...

Thompsonovi koncerti ranije su bili zabranjeni ili otkazani zbog javnog pritiska, između ostalih, u Nizozemskoj, Njemačkoj, Švicarskoj i Sloveniji, državama u kojima se ovog izvođača opisuje kao promotora neonacizma i ustaštva, pamti se njegovo pjevanje koljačke pjesme Jasenovac i Gradiška Stara te činjenica da mu najveći hit započinje ustaškim pozdravom.

Primjerice, 2016. je odlukom gradskog vijeća švicarskog grada Schlierena zabranjen koncert Marka Perkovića Thompsona koji je trebao u tom gradiću pored Züricha biti održan 3. rujna.

"Organizator koncerta, tvrtka Cronight, žalio se na odluku gradskog vijeća Schlierena predstavniku kantonalne vlade u okrugu Dietikon koji je, međutim, potvrdio odluku o zabrani", priopćio je grad Schlieren.

Švicarski konzervativni list Neue Zuericher Zeitung u članku je Thompsona opisao kao izvođača koji "uvijek iznova" upada u oči zbog "ultranacionalističkih svjetonazora" i "veličanja fašističkog režima ustaša". Kantonalna vlada je pak dodatno potvrdila odluku gradskih vlasti Schlierena.

Slična obrazloženja su se mogla čuti i kad je Thompson pokušao nastupiti u Berlinu i Mariboru.

Pročitajte više